Trouwen in je eigen achtertuin

Trouwen in je eigen achtertuin

Wanneer jullie in Friesland willen trouwen in de openlucht, zou je op zoek kunnen gaan naar een bijzondere trouwlocatie met een prachtige buitenruimte. Als jullie zelf over een grote tuin beschikken of iemand kennen met een stuk land waar jullie voldoende gasten kunnen uitnodigingen, is het echter ook leuk om te trouwen in je eigen achtertuin. Voor een buiten bruiloft heb je wel wat meer voorbereidingstijd nodig. Op deze pagina geven wij je een aantal handige tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

De voorbereiding voor een bruiloft in je eigen achtertuin

Een bruiloft in je eigen achtertuin is romantisch en biedt veel verschillende mogelijkheden. Trouwen in je eigen achtertuin kost alleen wel wat meer voorbereidingstijd. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die net even anders gaan dan wanneer jullie gebruik maken van een bestaande trouwlocatie. Wil je goed voorbereid zijn en jullie bruiloft in de tuin tot in de puntjes uitgedacht hebben? Dan heb je rekening te houden met onderstaande punten.

Buiten trouwen

Mag je trouwen in je eigen achtertuin?

Een buiten bruiloft in je eigen achtertuin in Friesland lijkt misschien heel makkelijk, maar er komt veel bij kijken. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar overal trouwen. In de meeste gemeenten in Friesland mag je elkaar het ja-woord geven op een niet officiële trouwlocatie, maar hier moeten jullie wel wat voor doen. Wil je trouwen in de dierentuin, in een molen, op het strand, je geliefde café of thuis in je eigen tuin of woning? Informeer dan eerst bij de gemeente waar je wilt trouwen of dit kan. De regels verschillen namelijk per gemeente. In de meeste gemeenten zul je jullie tuin of andere niet officiële trouwlocatie tot eenmalige trouwlocatie moeten laten benoemen. Daarnaast zullen jullie een trouwambtenaar moeten inhuren voor jullie ceremonie. Alleen zo kunnen jullie officieel trouwen voor de wet. 

Tent huren voor een buiten bruiloft

Helaas hebben we in Nederland te maken met wisselvallig weer, zelfs in de zomer ben je niet verzekerd van mooi weer. Daarom is het verstandig om bij een buiten bruiloft één of meerdere tenten te huren. Zo'n tent is niet alleen erg handig wanneer het gaat regenen, maar zorgt daarbij ook nog eens voor een knusse sfeer. Er zijn verschillende tenten te huur voor jouw bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan een tent in een boho thema. Vergeet niet om unieke decoratie aan te schaffen, hiermee kun je de tent namelijk leuk versieren. Met de juiste decoratie maak je je bruiloft extra sfeervol en is het ook helemaal niet erg wanneer jullie moeten schuilen voor de regen. Bij een warme zomerse bruiloft zijn de tenten ook erg handig. Hiermee creëer je diverse schaduwplekken en hoeven je gasten dus niet continu in de hete zon te zitten. Bij een buiten bruiloft ben je afhankelijk van de weersomstandigheden, dus houd deze van tevoren goed in de gaten. 

Tent huren voor je bruiloft

De catering voor een bruiloft in de openlucht

De catering in Friesland is een belangrijk onderdeel van een trouwfeest in de openlucht. Heb je een beperkt budget waar je rekening mee moet houden? Dan zou je dit allemaal zelf kunnen regelen. 's Middags een heerlijke lunch met broodjes voor de gasten, bij de receptie lekkere hapjes en 's avonds een diner. In plaats van lekkere hapjes zou je ook kunnen kiezen voor bruidstaart met een champagnetoost. Dit is natuurlijk duurder dan wanneer je alleen hapjes serveert. Een ambachtelijke barbecue of een andere simpele maaltijd kan altijd, ook op een buiten bruiloft. Realiseer je wel dat je er nog meer werk van hebt wanneer je alles zelf wilt regelen, maar het scheelt enorm in je budget. Hieronder volgen een aantal handige tips om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

 • Vraag je vrienden of familie of zij je willen helpen met de voorbereiding. Kijk samen of er alvast dingen voor de bruiloft geregeld kunnen worden. Door het samen te doen, is het ook nog eens heel gezellig!
   
 • Vraag je gasten om allemaal een lekkernij mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een sweet table maken van verschillende taarten en andere lekkernijen. 
   
 • Om de kosten te besparen zou je een aantal studenten in kunnen huren om de hapjes en drankjes te verzorgen. Dit bespaart flink wat tijd en geld. 
   
 • Op een warme zomerse troudag kunnen koelingen absoluut niet ontbreken. Zorg dus voor voldoende koelkasten en vrieskisten. Je zou ook grote bakken kunnen vullen met ijsklontjes om hier de flessen frisdrank, bier en wijn in te bewaren. 
   
 • Koop voldoende drank in. Je wilt namelijk niet dat halverwege de dag het drinken op is. Hiervoor geldt zeker: liever teveel dan te weinig. Wat overblijft kun je mee naar huis nemen of onder je gasten verdelen. Vaak kun je ook een leuke deal sluiten met een slijterij. Alle flessen en kratten die niet aangebroken zijn, kun je in dit geval terugbrengen. 
   
 • Let op de aanbiedingen. Hiermee bespaar je natuurlijk flink wat geld. De meeste producten zijn lang houdbaar en kun je ver van te voren al inkopen. Sla deze producten groot in wanneer ze op hun voordeligst zijn. 

Catering buiten bruiloft

Een cateraar inhuren

Vind je het te stressvol om de gehele catering zelf te regelen? Dan is het slim om een cateraar in te huren. Vaak kunnen zij naast het eten ook voor drank, koelingen en servies zorgen. De meeste cateraars werken met arrangementen waarbij je een vast bedrag per persoon betaald. Een ander leuk idee is het boeken van een aantal foodtrucks. Zo wordt jullie trouwdag een soort mini festival, hip en helemaal van deze tijd!

Het huwelijksfeest in de tuin

Deze bijzondere dag wil je vast afsluiten met een spetterend huwelijksfeest in de tuin. Een super leuk idee, maar hier moeten wel een aantal dingen voor geregeld worden. Check van tevoren bij de gemeente welke vergunningen hier eventueel voor nodig zijn. Waarschijnlijk produceren jullie aardig wat geluidsoverlast en daarom is het slim om alle buren ruim van tevoren in te lichten. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen voor een borrel. Dan weet je zeker dat je geen klachten krijgt. 

Huwelijksfeest in de tuin

Maak je tuin klaar voor het huwelijksfeest

Bestaat jullie tuin voornamelijk uit gras? Dan is het misschien handig om voor een harde ondergrond te zorgen. De tuin moet helemaal klaar worden gemaakt voor jullie huwelijksfeest. Ook is het belangrijk dat er voldoende stroomvoorzieningen zijn. De stroom is nodig voor het licht en de muziek. Verwacht je veel gasten? Dan is het handig om extra mobiele toiletten in te huren. Zo loopt niet iedereen je huis binnen waar waarschijnlijk maar één toilet is. Een trouwfeest in je eigen achtertuin kan veel tijd en energie vragen, het is vergelijkbaar met het organiseren van een mini festival. Denk daarom overal goed over na. 

Decoratie voor een buiten bruiloft

Unieke decoratie is tegenwoordig niet meer weg te denken bij een bruiloft en zeker niet bij een buiten bruiloft. Met de mooiste decoratie voor een buiten bruiloft  je creëer je de juiste sfeer en lijkt het op een echte trouwlocatie. Laat je creatieve brein het werk doen en probeer vooraf een goed plan te maken. Voor de ceremonie kunnen julie gebruik maken van witte klapstoeltjes of juist voor een vintage stoelen. Met een paar bloemen als decoratie ziet dit er al snel vrolijk uit. Zorg voor een mooi prieeltje of een backdrop waar jullie kunnen trouwen. 

Decoratie voor een buiten bruiloft

Nog meer decoratie ideeën

Ook is het leuk om decoratie op te hangen in de bomen. Denk bijvoorbeeld aan pompons, slingers of hangende bloemstukken. 's Avonds zorgen lichtjes voor een sprookjesachtige sfeer. Hang daarom lampionnen of lichtjesslingers op en verlicht het pad naar jullie huis met candle bags

Wat kost een bruiloft in je eigen tuin?

Aangezien je geen trouwlocatie hoeft aan te schaffen, scheelt dat zeker in budget. Maar je zult verder wel alles zelf moeten regelen en de kosten voor de huur van materialen kunnen hoog uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan tenten, stoelen, tafels, servies, toiletten, geluidsapparatuur en decoratie. Het kan zijn dat deze kosten hoger uitvallen dan wanneer je op een officiële trouwlocatie gaat trouwen.

De gemeentelijke kosten

De gemeentelijke kosten voor het trouwen op een locatie naar keuze verschillen per gemeente. Ook ligt het eraan op welke dag je het huwelijk wilt laten sluiten. Maandag t/m vrijdag is uiteraard goedkoper dan wanneer je op een zaterdag of zondag trouwt. De prijzen van maandag t/m vrijdag zijn vanaf € 200,00, op zaterdag vanaf € 300,00 en zon- en feestdagen vanaf € 500,00. Het aanwijzen van een trouwlocatie voor één dag kost ongeveer € 60,00. Kijk in de gemeente waar jij wilt trouwen wat de kosten zijn. Deze vind je onder "Trouwen in jouw gemeente"

Vakantiehuisjes in Friesland huren

Veel gasten vinden het vraag prettig dat zij op of bij de feestlocatie kunnen overnachten. Hiervoor zijn voldoende mogelijkheden om op een park vakantiehuisjes in Friesland te huren. Regel dit wel op tijd, zodat je hier niemand voor hoeft teleur te stellen.

Leuke adresjes

Omar Smids

Omar Smids

zelfstandig trouwambtenaar
Studio 13 Fotografie

Studio 13 Fotografie

making memories
YesBooth

YesBooth

Photobooth voor jullie bruiloft
Pizza met Pazzi

Pizza met Pazzi

unieke catering voor de bruiloft
De Burning Baarch

De Burning Baarch

ambachtelijke BBQ catering op locatie
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor

Ook interessant

Regenachtige trouwdag

Regenachtige trouwdag

Trouwen in de openlucht

Trouwen in de openlucht

Veel gestelde vragen over Trouwen in je eigen achtertuin

De volgende 2 tips om in je eigen huis of tuin te trouwen zijn belangrijk en zullen je veel stress, werk en tijd schelen: Huur een ervaren partyverhuurbedrijf in. Die hebben dit al heel vaak gedaan en hebben dus een professionele checklist! De tweede tip scheelt ook veel tijd werk en stress: Huur een weddingplanner in, die ervaring heeft met buiten trouwen!
Via de gemeente wordt jouw huis en tuin aangewezen als trouwlocatie voor 1 dag. Een feest mag je altijd thuis houden, zowel binnen als buiten. Je moet je voor het bruiloftsfeest dus gewoon aan de regels houden die altijd van toepassing zijn als je thuis een feest geeft. Dus opletten met geluidsoverlast, parkeerproblemen, openbare dronkenschap, etc..Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media