Hoe kiezen jullie de trouwambtenaar?

Nu jullie de grote stap hebben genomen om te gaan trouwen, komt er uiteraard wel het één en ander op je af. Eerst maar eens de trouwdatum en trouwlocatie vastleggen. Dat is meestal de basis bij de voorbereiding op de trouwdag. En daarna dus weer een stap verder om het volgende vinkje op de checklist te kunnen zetten: De Trouwambtenaar kiezen! Maar hoe dan?...

rijdende trouwambtenaar
De rijdende trouwambtenaar

3 mogelijkheden om een trouwambtenaar te kiezen

Je mag in ieder geval altijd zelf een trouwambtenaar of BABS kiezen. Dit kan een van de trouwambtenaren zijn, in dienst van de gemeente waarin jullie gaan trouwen. Maar je kunt ook een zelfstandige trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) inhuren. En een derde optie is best wel bijzonder. Je kunt binnen de meeste gemeenten namelijk ook een vriend, vriendin, familielid of BN'er vragen om jullie trouwambtenaar voor 1 dag te zijn. Hoe deze verschillende mogelijkheden werken lees je in dit artikel.

Trouwambtenaar via de gemeente

Jullie kunnen dus zelf de trouwambtenaar van de burgerlijke stand kiezen die jullie trouwceremonie zal voltrekken. Op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen, zie je een overzicht met de gemeentelijke trouwambtenaren. De kosten voor de huwelijksvoltrekking en dus ook voor de trouwambtenaren verschillen vaak per gemeente. De gemeentelijke BABS van jullie keuze zal een afspraak maken en komt dan uiterlijk twee weken voor de trouwdatum bij jullie langs om jullie persoonlijke wensen te bespreken. Neem er rustig de tijd voor, want zo bouw je een klik op met elkaar en dat vind je in de trouwceremonie zeker weer terug. 

verbonden_woorden_kyra_van_wirdum
Verbonden Woorden trouwambtenaar Kyra van Wirdum

Zelfstandige trouwambtenaar

Er zijn ook diverse zelfstandige trouwambtenaren, die hun diensten vaak in heel Nederland en zelfs op de idyllische plekjes in het buitenland aanbieden.  Vaak zijn deze Babsen ook als trouwambtenaar bij een gemeente betrokken. want een voorwaarde is wel dat deze trouwambtenaar al in een andere gemeente in Friesland benoemd is of elders in Nederland als trouwambtenaar benoemd en beëdigd is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. 
Hou er wel rekening mee dat aan de zelfstandige trouwambtenaren wel een hoger prijskaartje hangt dan aan de gemeentelijke collega's. Maar dan heb je ook meer maatwerk en betrokkenheid voor. Vergeet niet dat de kosten voor de voltrekking van het huwelijk bij de gemeente ook betaald moeten worden. Deze kosten staan dus los van de kosten van de zelfstandige trouwambtenaar.

two be one trouwambtenaar
Two Be One Trouwambtenaar Grietje Zandstra

BABS voor een dag

De trouwceremonie is op zich al een bijzonder en speciaal moment. Maar het kan nog specialer. Je mag namelijk ook een vriend, vriendin, collega, familielid, BN'er e.d. vragen of diegene jullie trouwambtenaar wil worden. Dit geeft toch weer een special touch aan het trouwen. Deze persoon moet een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit is goedgekeurd wordt jullie trouwambtenaar in spé door de rechter beëdigd om zich voor één dag Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen noemen, en dan wel alleen voor jullie huwelijk. Dus niet nog snel 2 schnabbels er bij achteraan!! Tijdens jullie huwelijksvoltrekking moet er wel een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig zijn om te controleren of het huwelijk volgens alle regels wordt gesloten en daarmee rechtsgeldig is. Hou er dus wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dus: 1=2.

Wij wensen jullie veel wijsheid bij de keuze voor de trouwambtenaar.

Leuke adresjes

De rijdende trouwambtenaar

De rijdende trouwambtenaar

jullie ceremonie wordt een speciaal moment
Omar Smids

Omar Smids

zelfstandig trouwambtenaar
Annemiek Drenth

Annemiek Drenth

trouwambtenaar en live muziek tijdens de ceremonie
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar Jeroen Smits

Een bijzondere dag, een bijzonder moment
Mildred Nijhove

Mildred Nijhove

de trouwambtenaar die out of the box denkt
Verbonden Woorden

Verbonden Woorden

trouwambtenaar kyra van wirdum
Rent a Priest

Rent a Priest

voor een bijzondere kerkelijke inzegening...
Sacha Bucciarelli

Sacha Bucciarelli

de leukste ceremonie, waar je ook trouwt!
Grand Café It Reade Hynder

Grand Café It Reade Hynder

trouwen op maat!
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

de trouwambtenaar die bij jullie past
Trouwambtenaar Sebastiaan

Trouwambtenaar Sebastiaan

Origineel, verbindend en persoonlijk!
Two be One

Two be One

als trouwambtenaar sta ik jullie graag ter dienst

Ook interessant

Welke trouwkaarten kun je gebruiken?

Welke trouwkaarten kun je gebruiken?

All-in trouwen in het hart van Friesland

All-in trouwen in het hart van Friesland

Trends in trouwringen

Trends in trouwringen

Trouwjurken trends

Trouwjurken trends

Regenachtige trouwdag

Regenachtige trouwdag

De perfecte bruiloft

De perfecte bruiloft

Winter Wedding bij De Pollepleats

Winter Wedding bij De Pollepleats
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media