Trouwen in de openlucht

Trouwen in de openlucht

Jullie gaan in de openlucht trouwen? Als jullie buiten gaan trouwen, denk dan wel aan de risico’s die hier aan vast zitten. Buiten trouwen is helemaal hip! Zelfs hier in Nederland met ons klimaat (wisselvallig weer) gebeurt het steeds vaker. Als je eenmaal hebt besloten om buiten te gaan trouwen, moet je er ook rekening mee houden dat een openlucht bruiloft meer tijd neemt om te organiseren. 

Zorg voor comfort en toegankelijkheid voor alle gasten

Als je een mooie trouwlocatie hebt gevonden, kijk dan heel goed of deze wel geschikt is voor een openlucht bruiloft. Misschien komen er wat oudere gasten, zoals een opa of oma die slecht te been zijn op jullie trouwdag, je wilt natuurlijk wel dat ook zij genieten van jullie huwelijksdag. Dit is nog maar 1 voorbeeld, maar je moet op bepaalde dingen letten. Als het bijvoorbeeld erg warm wordt, moet er wel voldoende schaduw zijn. Met ons klimaat moet je er ook rekening mee houden dat het in de avonden best fris kan worden. Dus is het handig om voor de avond voor warmte te zorgen.

Trouwen op de Wartenster
Foto: De Wartenster

Insecten….. Het kunnen “Wedding Crashers” zijn!

Deze kleine vervelende beestjes kunnen werkelijk jullie trouwdag verpesten. Muggen en bijen die jullie gasten gaan irriteren, zodat er een iet wat mindere sfeer kan gaan ontstaan. Je moet er toch niet aan denken?! Je kunt het muggen en bijen probleem een beetje voorkomen door citronella kaarsen en citronella spray te gebruiken.

De planning bij slecht weer

Als jullie buiten gaan trouwen, moet je niet alleen een planning voor met mooi weer maken. Maak ook een planning voor bij slecht weer. Vandaar dat een openlucht bruiloft ook wat meer tijd in beslag neemt dan een binnen locatie. Bij een regenachtige dag kun je het beste een binnen locatie regelen. Hou het weer vanaf 2 weken voor de trouwdag dan ook goed in de gaten, zodat je vroegtijdig stappen kunt ondernemen. Je kunt ook voor een mooie grote tent zorgen als er slecht weer wordt voorspelt, deze kun je huren bij een partyverhuur bedrijf. Zij hebben ook vaak materiaal om de tent te versieren, maar voor de versiering kun je natuurlijk ook zelf zorgen. 

Trouwen met slecht weer

Denk aan de verschillende momenten op de trouwdag

Als jullie het treffen met het weer en het is erg warm buiten, zorg dan voor gekoeld water. En zorg voor mooie en voldoende verlichting voor de avond, denk hierbij aan strengen verlichting die je makkelijk overal op kunt hangen. Ook zou je voor fakkels kunnen zorgen, deze geven niet alleen verlichting het staat ook nog eens gezellig.

Geluidsoverlast en/of geluiden

Jullie hebben dan eindelijk jullie droomlocatie gevonden om te trouwen! Het ziet er allemaal fantastisch uit! Hebben jullie goed gekeken of er geen snelweg of een openbare speeltuin in de buurt is? Het zou erg vervelend zijn dat jullie overlast hebben tijdens de huwelijksceremonie van bepaalde geluiden. Je wilt natuurlijk dat iedereen de huwelijksceremonie kunnen volgen en dat er dan geen schreeuwende kinderen door heen gaan van een speeltuin die dichtbij de locatie is. Het beste is dat je voordat je definitief voor een locatie kiest er overdag af en toe naartoe gaat en zelf ervaart of er veel geluidsoverlast is. Het kan ook zijn dat er precies op jullie trouwdag harde wind wordt voorspelt, ook dat kan overlast bezorgen. Zorg er dan voor dat er een microfoon aanwezig is op de trouwlocatie, zodat iedereen de ceremonie goed kan volgen.

Speeltuin

Buiten eten (buffet)

Bij een openlucht bruiloft wordt er ook buiten gegeten, hou er rekening mee dat je hele duidelijke afspraken maakt met de catering die dag. Spreek af dat het eten goed gekoeld is en spreek heel goed af wanneer het buffet uitgeserveerd wordt, je moet er toch niet aan denken dat het heerlijke buffet staat te bakken in de zon?! 

Laat jullie gasten weten dat het een buiten bruiloft betreft

Als jullie buiten gaan trouwen, moet je er wel aan denken de gasten op de hoogte te stellen, dit kun je in de trouwkaarten duidelijk maken. De gasten kunnen er dan zelf rekening mee houden dat ze misschien een vestje of een trui moeten nemen, voor het geval het iets killer wordt. En vooral als je gaat trouwen of de bruiloft vieren op een boot dan is dat zeker een aanrader. Het is wel een prachtige mogelijkheid voor een unieke trouwdag. Bijvoorbeeld trouwen op een traditioneel zeiljacht en voor de huwelijksvoltrekking kun je dan aanleggen bij een Marrekrite aanlegplaats in de natuur. Mooier kan het bijna niet worden....

Buiten trouwen bij Lokaal 55
Foto: Lokaal 55

Zelf wil je ook warm blijven, wat trek je aan over je trouwjurk?

Je moet er natuurlijk ook zelf rekening mee houden, dat het in de avond iets killer wordt. Overdag is de trouwjurk heerlijk om te dragen, maar in de avonduurtjes zou je het best koud kunnen krijgen. Je zou bij een bruidsmodezaak eens kunnen gaan kijken voor een mooi bijpassend jasje of een bolero. Tegenwoordig zijn er ook prachtige omslagdoeken verkrijgbaar die je lekker op temperatuur kunnen houden.

Nog een laatste ideetje

Een openlucht bruiloft kun je ook zelf helemaal decoreren en naar je eigen hand zetten. Als je het lekker landelijk wilt aankleden, kun je allemaal kleden en kussen op de grond leggen, met daarop gevulde picknickmanden met lekkernijen. Zet er een paar strobalen en picknicktafels neer waar de gasten op kunnen zitten. Je krijgt op deze manier een landelijke vintage bruiloft. Laat de bruidsfotograaf die jullie die dag hebben ingehuurd daar mooie foto’s van maken. Deze vintage foto’s doen het namelijk erg goed in een trouwreportage. Bekijk ook het artikel "Decoratie - buiten bruiloft" voor tips en ideeën. 

Leuke adresjes

Lokaal op Hatsum

Lokaal op Hatsum

romantische trouwlocatie met een sfeervolle tuin
Grand Café It Reade Hynder

Grand Café It Reade Hynder

trouwen op maat!
Lokaal 55

Lokaal 55

trouwen en feesten op 1 locatie!
De Pollepleats

De Pollepleats

trouwlocatie op een magische plek aan het water
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor

Ook interessant

Regenachtige trouwdag

Regenachtige trouwdag

Sleur en trends in trouwlocaties

Sleur en trends in trouwlocaties

Veel gestelde vragen over Trouwen in de openlucht...

Als je buiten gaat trouwen, dan zijn er veel onderdelen anders dan wanneer je binnen in een locatie gaat trouwen. Ga je buiten trouwen en feesten bij een vaste trouwlocatie, geef je dan over in hun handen. Zij weten alles al uit ervaring! Is het een vrije openlucht locatie, dan moet je je richten op meerdere weertypes. Neem contact op met een partyverhuurbedrijf die regelmatig buitenbruiloften verzorgen. En vul hun ervaring aan met jullie wensen.

Als het al bekend is dat jullie buiten willen trouwen op het moment dat je de trouwjurk gaat aanschaffen, dan moet je dat dan zeker bespreken. Je kunt een bijpassend jasje aanschaffen of een bolero. Maar voor een buitenbruiloft is een mooie warme omslagdoek ook prachtig en lekker warm.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media