De voorbereiding op het huwelijk

De voorbereiding op het huwelijk

Deze pagina is tot stand gekomen uit onze eigen ervaring, via tips van kennissen en familie die al eerder gingen trouwen en natuurlijk door tips van de bezoekers van Trouwen in Friesland.nl. Wij zouden het erg fijn vinden als jullie ons nieuwe handige tips over trouwen mailen. Dit kan natuurlijk zijn uit ervaring doordat jullie ondertussen zelf zijn getrouwd of allerlei dingen die jullie zijn ingefluisterd zodat jullie daar zelf je voordeel mee kunnen doen. Affiijn...weet jij nog iets dat eigenlijk niet op deze pagina mag ontbreken, deel dat dan met ons en alle aanstaande bruidsparen in Friesland.

Bepaal je budget voor je trouwdag

Bepaal eerst je budget voordat je je gaat verdiepen in bepaalde zaken en zeker voordat je dingen gaat bespreken over het trouwen. Want weet goed dat alles wat duur is ook erg verleidelijk is om aan te schaffen of te bespreken. Met een strak budget weet je waar je naar op zoek kunt gaan. Informeer desnoods vooraf globaal naar de gemiddelde prijzen. Maak hiervoor gebruik van onze adverteerders. Met 1 telefoontje / email krijg je antwoord op je vragen.

Budget bruiloft

Planning

Maak aan het begin van de voorbereiding een planning van alle zaken die je moet regelen m.b.t. het trouwen. Koppel hier ook een tijdsoverzicht aan, waardoor je precies weet wat je wanneer moet regelen. Zo behoud je continu een goed overzicht.
Het meeste werk hebben wij al voor je gedaan. Vertaal het even naar je eigen situatie. Dan krijg je een voorbereiding "op maat".  

Trouwdatum bepalen

Jullie trouwdatum kan afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van enkele belangrijke zaken. Wil je in een bepaald gemeentehuis trouwen of wil je graag die éne band op je bruiloftsfeest of is je keuze vooraf al op een bepaalde feestzaal gevallen om in te trouwen, check hiervan dan eerst de beschikbaarheid en bepaal daarna de trouwdatum.

Gemeentehuis of andere locatie?

Het is tegenwoordig ook mogelijk om het burgerlijk huwelijk op een andere trouwlocatie te laten voltrekken dan in het gemeentehuis. Een kasteel bijvoorbeeld, een exclusief horeca bedrijf of een speciaal hiervoor ingestelde trouwlocatie. Er zijn trouwlocaties bij die dit in één pakket aanbieden inclusief de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiervoor zijn vaak mooie brochures op aanvraag beschikbaar. Kijk hiervoor ook even bij onze partners. Je hebt dan direct al de garantie dat het goed is.

Trouwen op locatie

TIPS

Check locatie

Als je de trouwdatum hebt vastgesteld, check dan even of op die dag geen evenement, dorpsfeest, weekmarkt of andere activiteiten zijn rond het gemeentehuis, kerk, feestlocatie en locatie van de fotoreportage. Dit voorkomt teleurstelling bij parkeren, de rit van en naar de diverse locaties, de fotoreportage etc.

Check route vooraf

Je kunt kort voor de huwelijksdag de route en omgeving (laten) controleren, van en naar gemeentehuis, kerk, fotolocatie en feestbestemming, zodat jullie niet voor ongewenste verassingen komen te staan.

Trouwschoenen

Loop je bruidsschoenen geruime tijd van te voren binnenshuis in. Trek ze regelmatig 's avonds even een uurtje aan tot je merkt dat ze lekker soepel zitten. Hou ze daarna steeds even iets langer aan, totdat je zeker weet dat je er op je trouwdag geen last van zult hebben. Enkele dagen kan hiervoor al genoeg zijn, maar het kan ook zo maar zijn dat je verdeeld over enkele weken 's avonds op je trouwschoenen thuis over het tapijt schuifelt. En euh...ja heren, dit geldt ook voor jullie!!!

Trouwschoenen bruid en bruidegom

Eigen kamertje in de feestlocatie?

Als jullie een dagbruiloft met diner en avondbruiloft op dezelfde feestlocatie vieren, check dan even bij het bespreken van de feestzaal of er een kamer of andere gelegenheid beschikbaar is waar jullie je tussen het diner en de avondbruiloft even kunnen terugtrekken. Zorg dat je daarbij ook kunt beschikken over een eigen toilet en een wasbak met spiegel zodat jullie je tussendoor even lekker kunnen opfrissen.

Overleg met de muziek of boekingskantoor

Bespreek de openingsdans waarmee jullie deze speciale avond gaan openen. Wil je hiervoor dat éne speciale nummer, waar jullie zulke speciale herinneringen aan hebben of ben jij of je partner niet zo'n dansvloertijger en wil je juist dat de band of DJ er voor zorgt dat de vloer zo snel mogelijk vol staat, zodat je al na een paar passen kunt opgaan in de anonimiteit? Of moeten ze alleen dat vervelende "wisselen" achterwege laten? Het is een kwestie van bespreken met de muziek of het boekingskantoor. Laat hen ook even weten over het publiek; aantal gasten, leeftijdsgroepen, jullie visie etc..

Bruidsjurk

Bezoek samen met je vriendinnen, (schoon)moeder of je partner een bruidsbeurs. Hier zijn altijd modeshows te zien, vaak van meerde bruidsmodezaken. Zo zie je hoe de meest uiteenlopende modellen trouwjurken staan als ze gedragen worden. Ook wordt er bruidskleding geshowd voor de mannen en zelfs voor de bruidskinderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere ideeën die je opdoet op een bruidsbeurs. Op onze website staat in het hoofdmenu een agenda opgenomen van de bruidsbeurzen in Friesland.

Trouwkleding voor de bruiloft

Bruidsfotograaf bespreken

Neem tijdens de afspraak alvast de ideeeën en mogelijkheden door voor de officiële fotoreportage. Kies hierbij voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de trouwreportage. Denk er aan dat deze locatie op de route of in de richting ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer. Neem de hele trouwdag door met de fotograaf, en ook de verwerking van de trouwfoto's en het album. Laat hier een prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt. Dit omdat het bestellen van allerlei extra's, zoals extra of bewerkte foto's, mooie lijsten, digitale foto's e.d. wel heel erg aantrekkelijk is.

Videograaf bespreken

Geef duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijden de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc. Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens het filmpje op DVD of USB-stick. En zo nog meerdere zaken waar je later met veel genoegen en misschien wel emotie naar terug zult kijken.

Het bruidswerk

Als je naar een bloemist gaat, moet je denken aan de volgende dingen:

  • Het bruidsboeket
  • Corsages
  • Haar corsages
  • Autoversiering
  • Antenne versiering
  • Versiering bij gastenboek
  • Bedankbloemetje voor ouders

Tip

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen. Deze maken ze ook bij de bloemist!

Een uniek bruidsboeket

Bruidskinderen

Het is raadzaam om wat speelgoed en ander vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen. Je kunt tegenwoorden kant en klare pakketjes voor de bruidskinderen of de kinderen die aanwezig zijn die dag krijgen. Pakketjes met knutselspullen, tekenspullen en snoep. Dit kun je natuurlijk ook zelf heel gemakkelijk zelf maken. Het is dan natuurlijk wel zo leuk dat het met trouwen te maken heeft.

Trouwkleding van de bruidegom

Kies eerst de bruidsjurk voor de bruid uit en vervolgens het trouwkostuum, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen. Je wilt op je huwelijksdag natuurlijk wel een perfect stel zijn, dat goed bij elkaar past. Kijk bij trouwpakken voor de mooiste trouwkostuums en bij bruidsmode voor de mooiste trouwjurken om wat ideeën op te doen. Je zult verbaasd staan hoeveel soorten bruidsjurken en trouwpakken er zijn. Jullie zullen er vast wel uitkomen!

Kleding voor de bruidegom

Bruidskapsel

Wat bij welke bruidsjurk: bij een trouwjurk met een kraag kun je het beste je haar opsteken. Bij een bruidsjurk met een blote hals is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht te vallen.

Opsteken

Opgestoken haar is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier later op de dag af wilt doen zit je haar nog steeds goed. Of met zoals op de afbeelding je haar opsteken met een prachtige bloem in het haar, zorg er wel voor dat deze bij je bruidsboeket past.

Los haar

Als je er toch voor kiest je haar los te laten hangen is het belangrijk om je haar goed te verstevigen zodat het niet later op de dag gaat pieken.

Kort haar

Ook met kort haar zijn er veel leuke mogelijkheden toch iets bijzonders met je haar te doen op je trouwdag. Je kan aan een kleurspoeling denken of krullen laten zetten. Een diadeem staat heel goed bij kort haar.

Trouwringen

Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden. Hou hier rekening mee bij het uitzoeken van de trouwringen. Er zijn trouwringen verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. En in combinaties hiervan. Ook kun je er voor kiezen naar een edelsmid te gaan, om jullie eigen trouwringen te laten ontwerpen. Op deze website Trouwen in Friesland staat in de categorie trouwringen een overzicht van aanbieders van trouwringen in Friesland.

Leuke adresjes

teamharryhummel

teamharryhummel

bruidskapsel en make-up dat bij jou past
SKYFLY we are entertainment

SKYFLY we are entertainment

unieke shows voor bruiloften
Watze van der Wal Sieraden

Watze van der Wal Sieraden

trouwringen zoals jullie ze willen

Ook interessant

All-in trouwen in het hart van Friesland

All-in trouwen in het hart van Friesland

De perfecte bruiloft

De perfecte bruiloft

Veel gestelde vragen over De voorbereiding...

De gemiddelde voorbereidingstijd ligt op 1 tot 1 1/2 jaar. Maar als je een bijzondere trouwlocatie wilt boeken of trouwen op een vrijdag in het drukke trouwseizoen, dan is het verstandig dat je de trouwdatum alvast prikt en de trouw- en feestlocatie reserveert.

In mei, juni en september heb je de beste weersverwachting. Juli en augustus zijn veel mensen (gasten) op vakantie. Maar overleg samen welk seizoen het best bij jullie past. Heb je leveranciers of een trouw- of feestlocatie die op jullie trouwdag niet mogen ontbreken? Check daar dan eerst de beschikbaarheid van en pas de trouwdatum daar op aan!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media