Sleur & trends in trouwlocaties

Trouwen op een unieke locatie

Jarenlang is het zo geweest dat de ceremonie van het huwelijk vanzelfsprekend plaatsvond in de trouwzaal van het gemeentehuis of stadhuis. Er waren ook wel gemeenten die daar een klein stapje verder in gingen. Vaak had zo'n gemeente dan één of enkele externe trouwlocaties die ook waren aangewezen als officiële trouwlocatie. Meestal non-profit locaties, zoals een tsjerke of een culturele locatie. Veel verder kwam men daar toen nog niet mee. Dat gold overigens niet alleen voor Friesland, maar zeker voor alle provincies in Nederland. 

Trouwen in de 80's en 90's

In de jaren '80 en '90 lieten de bruidsparen steeds vaker de bestaande sleur links liggen als het om trouwen en de bruiloft ging. Zo groeide dan ook de vraag naar eigentijdse alternatieven naast de bestaande trouwlocaties. Veel Friese gemeenten zagen hun bruidsparen er met regelmaat voor kiezen om te trouwen in een andere gemeente als die wel een unieke trouwlocatie zoals een kerkje, traditioneel zeilschip of landelijke locatie .e.d in het bestand hadden. Dit was dan ook een goede reden om meer bijzondere locaties aan te wijzen als officiële trouwlocatie... Een trend was gezet!

Trouwen aan het water

Gemeenten als trendsetters of trendfollowers?

Met de overgang naar de magische jaren 2000 veranderde er veel. Zo ook in de trouwenbranche. Het koop- en selectiegedrag van aanstaande bruidsparen veranderde drastisch en de bedrijven in de bruiloftenbranche werden gedwongen om hier in mee te gaan of op den duur af te haken. Eigentijdse aanbieders loepen (en lopen nog steeds) als trendsetter voorop. Dit gold ook voor de trouwlocaties, omdat de vraag naar eigentijdse locaties met maatwerk voor grote, kleine, moderne, alternatieve, klassieke (etc..) gezelschappen snel groeide. Maatwerk en een persoonlijke touch werden de nieuwe trend in trouwen! En deze trend is nooit meer verdwenen waardoor het een vast gegeven is geworden. 

Zelf een trouwlocatie kiezen

Zoals gezegd moesten de gemeentes wel mee in de trend van uitbreiding van meer unieke trouwlocaties voor de wet en zo ontstond al snel het fenomeen van de trouwlocatie voor een dag. Bruidsparen kunnen in Friesland in bijna alle gemeenten zelf een trouwlocatie uitzoeken en deze laten aanwijzen als hun eigen trouwlocatie voor één dag. Trouwen op een boot, aan het water, op een landgoed... het werd hiermee allemaal mogelijk. Deze trouwlocaties moeten echter wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo dienen die locaties te beschikken over sanitair, goede hygiëne, voldoende parkeergelegenheid voor de gasten, kleedruimte voor de trouwambtenaar, locatie van goede zeden, etc.. Een trend, gezet door de gemeenten en ontstaan vanuit de druk van de bruidsparen van nu!

Trendsetters of trendfollowers... Who cares??

Leuke adresjes

Tsjerke

Tsjerke

een prachtig wit kerkje als trouwlocatie
Trouwen in het Hart van Friesland

Trouwen in het Hart van Friesland

all-in trouwen in Friesland
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor
Grand Café It Reade Hynder

Grand Café It Reade Hynder

trouwen op maat!
Lokaal 55

Lokaal 55

trouwen en feesten op 1 locatie!

Ook interessant

Trouwen op een huwelijksboot

Trouwen op een huwelijksboot

De nieuwste trends in bruidsfotografie

De nieuwste trends in bruidsfotografie

Veel gestelde vragen over Sleur en trends in trouwlocaties

De trends in trouwen zijn op dit moment heel breed en heel vrij. Bijna alles kan en bijna alles mag. Buiten trouwen in festival- of bohemian stijl, trouwen op jouw eigen locatie of een locatie die voor jullie bijzonder is, een photobooth op de bruiloft, save the date kaarten, thema met kledingvoorschriften, etc. Eigenlijk is op dit moment de grootste trend dat jullie de trouwdag organiseren zoals jullie dat zelf te gek vinden!
Om zelf een trouwlocatie te kiezen ben je inderdaad toestemming van de gemeente nodig. De gemeente wijst deze locatie aan als "trouwlocatie voor 1 dag". Als er vaker op die locatie is getrouwd, dan is dat snel geregeld. Als het een onbekende locatie is dan moet er een controle worden uitgevoerd op een aantal voorwaarden.
Het is in Friesland wel toegestaan om op je eigen locatie te trouwen. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst mag er geen overdadige geluidsoverlast zijn. Even de cijfertjes: Tot 23.00 uur max je maximaal 70 decibel geluid produceren. en daarna gemiddeld zo'n 40 decibel. Verder moet je voldoen aan de sanitaire hygiëneregels. Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn zodat er geen verkeersproblemen komen. Er moet een kleedruimte voor de trouwambtenaar zijn etc... Voor een trouwlocatie voor 1 dag moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Bij die aanvraag krijg je ook alle voorschriften van jouw gemeente te horen.Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media