Trouwen in de gemeente Achtkarspelen

Achtkarspelen_trouwen

Melding voorgenomen huwelijk

Zijn jullie van plan om te gaan trouwen in de gemeente Achtkarspelen? Eén van de formele zaken die je moet regelen is dat je bij de gemeente een "melding voor het voorgenomen huwelijk" gaat maken. Je moet dan in ieder geval alvast de trouwdatum doorgeven, de trouwlocatie en de trouwambtenaar. Mocht je nog geen locatie weten, dan hebben wij nog wel een aantal tips voor je voor een geschikte trouwlocatie.  En verder wil de gemeente waarin jullie gaan trouwen de kopies van jullie ID bewijzen. De "melding voorgenomen huwelijk" kan overigens online op de site van Achtkarspelen. De melding van het voorgenomen huwelijk mag je op z'n vroegst een jaar voor de trouwdatum doen en uiterlijk 4 weken voor het trouwen in Achtkarspelen. 

Trouwlocaties in het gemeentehuis

Het gemeentehuis van Achtkarspelen staat in Buitenpost. Je kunt elkaar hier het ja-woord geven in één van de twee trouwzalen, het Jeltingahuis en de raadzaal. Het Jeltingahuis is iedere maandag t/m zaterdag beschikbaar voor de huwelijksvoltrekking, alleen niet op zon- en feestdagen dus. Op vrijdag en zaterdag kun je ook trouwen in de Raadzaal. Beide zalen bieden plaats aan 60 gasten. Beide trouwzalen zijn prima bereikbaar voor minder validen, mede door de aanwezigheid van een lift. Als je daar gebruik van wilt maken, dan moet je dat wel even vooraf laten weten.  De beheerders van het gemeentehuis houden niet van rijst en ook niet van confetti! Dat mag je dus alvast doorgeven aan jullie gasten. Bellenblaasjes en ballonnen vinden ze daar wel leuk!. 

Alternatieve trouwlocaties

In de gemeente Achtkarspelen is het ook mogelijk om te trouwen op een andere locatie dan het gemeentehuis. De gemeente is hierbij goed met z'n tijd mee gegaan. Er is dus heel veel mogelijk bij het kiezen van een eigen trouwlocatie. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden, zoals veiligheid, hygiëne, goede zeden, bereikbaarheid, parkeergelegenheid, geen overlast, kleedruimte voor de trouwambtenaar e.d.  
Je kunt gerust alvast een favoriete locatie kiezen en deze voorstellen bij de gemeente. De kans is groot dat deze wordt geaccepteerd, zolang jullie je dus houden aan de genoemde voorwaarden. Let op! Voor het beoordelen van een zelf gekozen "vrije" trouwlocatie, berekend de gemeente € 155,60 extra kosten.

trouwen_bos_achtkarspelen

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt altijd voltrokken door een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ook wel bekend als Babs! Deze trouwambtenaar kun je zelf kiezen. Op de website van de gemeente stellen de trouwambtenaren zich aan jullie voor. Achtkarspelen is hierbij weer niet karig. Er zijn altijd wel circa 10 officiële trouwambtenaren in dienst. De beschikbaarheid op jullie trouwdatum moet je wel eerst even opvragen! Je mag ook zelf een commerciële trouwambtenaar kiezen. Je moet de gegevens van deze ambtenaar doorgeven bij het melden van jullie voorgenomen huwelijk.

Kosten huwelijk en partnerschap

De kosten zijn afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop jullie willen trouwen. Hieronder vinden jullie de kosten voor het huwelijk of een partnerschap.

Gemeentehuis (Raadzaal en Jeltingahuis)

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur: € 350,00
Zaterdag: € 553,00

Incidentele locatie

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur: € 350,00
Zaterdag: € 553,00
Zondag of feestdag: € 631,00

Mogelijke extra kosten

Getuige van de gemeente, per getuige € 30,00  
Administratiekosten voor wijzigen van datum, tijdstip e.d.: € 15,75
Het trouwboekje (huwelijks- en partnerschapsboekje): € 31,00
Kinderen bijschrijven in het trouwboekje (alleen voor gekalligrafeerde trouwboekjes): € 10,00
Beoordeling van een zelfgekozen trouwlocatie: € 158,00
Extra diensten bij de voltrekking van het huwelijk (bijv. digitale uitzending): € 133,60

Gratis trouwen

Je kunt er ook voor kiezen om flink te besparen op de kosten van de huwelijksvoltrekking. Dat kan als je om een functionele reden trouwt of omdat je er gewoon de financiële middelen niet voor hebt. Daarvoor biedt de gemeente Achtkarspelen de mogelijkheid om gratis te trouwen. Dit kan op dinsdag- en woensdagochtend om 9 uur. Houd wel rekening met het volgende:

  • Het is een korte en sobere huwelijksvoltrekking zonder toespraak
  • De huwelijksvoltrekking vindt niet plaats in een trouwzaal, maar in een andere ruimte.
  • Er mogen alleen 2 getuigen en de trouwambtenaar bij het trouwen aanwezig zijn.
  • De trouwambtenaar wordt aangewezen door de gemeente. Die mag je dus niet zelf kiezen.
  • Er wordt geen muziek afgespeeld bij de huwelijksvoltrekking.
  • Op het tijdstip waarop je gratis gaat trouwen wordt slechts 1 huwelijk voltrokken. 
  • Tenminste één van jullie moet in de gemeente Achtkarspelen woonachtig zijn.

Meer informatie over trouwen in Achtkarpselen

Gemeentehuis Achtkarspelen
Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost
Tel: 140511
Website: www.trouweninachtkarspelen.nl
E-mail: gemeente@achtkarspelen.nl

Trouwbedrijven gemeente Achtkarspelen


Gupje

Gupje

Leersum

Leuke adresjes


All American Limousines

All American Limousines

de specialist in trouwauto verhuur
Absolut Fotografie

Absolut Fotografie

puur fotograferen, zonder te regisseren

Ook interessant


Trouwjurken trends

Trouwjurken trends

De voorbereiding

De voorbereiding

Veel gestelde vragen over Trouwen in Achtkarspelen

In Achtkarspelen mag je op diverse alternatieve locaties trouwen. Dus ook thuis, mits de trouwlocatie voldoet aan de gestelde eisen. Je moet hiervoor een "verzoek tot aanwijzing" indienen bij de gemeente. Op de website van Achtkarspelen staat uitgebreid vermeld wat je er allemaal voor moet doen om in jullie huis of een andere alternatieve locatie te trouwen.

Ja, je kunt in Achtkarspelen ook op zondag trouwen. Maar zoals in iedere gemeente zijn de tarieven dan uiteraard wel hoger. De huwelijksvoltrekking kost op zondag € 622,00.

Het stadhuis van Achtkarspelen staat in Buitenpost. Het adres is: Stationsstraat 18, 9285 NH Buitenpost. En het telefoonnummer is 140511. Als het over informatie over trouwen gaat dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken.

De kosten van de huwelijksvoltrekking in Achtkarspelen zijn € 311,00. Dit is op doordeweekse dagen tot 16.oo uur. Trouwen op zaterdag kost in Achtkarspelen € 545,00

Het Jeltingahuis is een vaste trouwlocatie in deze gemeente. Zeker een bijzondere locatie. Je kunt een rondleiding aanvragen bij de gemeente. Verder kun je, wat voor jou de mooiste locatie is, uitzoeken en aanvragen of je er mag trouwen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden, maar de gemeente Achtkarspelen is de moeilijkste niet!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media