Trouwen in de gemeente Achtkarspelen

gemeentehuis_Achtkarspelen

Melding voorgenomen huwelijk

Zijn jullie van plan om te gaan trouwen in de gemeente Achtkarspelen? Voordat je van alles begint te regelen moet je bij de gemeente eerst een "melding voorgenomen huwelijk" gaan maken. Je moet dan in ieder geval alvast de trouwdatum doorgeven en waar en hoelaat je wilt trouwen. Bij welke trouwlocatie dus. Mocht je nog geen locatie weten, dan hebben wij nog wel een aantal tips voor je voor een geschikte trouwlocatie.  
Als je al weet welke trouwambtenaar jullie huwelijk gaat voltrekken, dan mag je dat ook alvast doorgeven, En verder de kopies van ID bewijzen e.d. De "melding voorgenomen huwelijk" kan overigens online op de site van Achtkarspelen

Trouwlocaties

Trouwen in het gemeentehuis: Je kunt elkaar het ja-woord geven in één van de twee trouwzalen van het gemeentehuis. Jullie kunnen op alle dagen (behalve zon- en feestdagen) gebruik maken van de trouwzaal in het Jeltingahuis. Op vrijdag en zaterdag kunnen jullie ook kiezen voor de raadzaal. Beide zalen beschikken ongeveer over zestig zitplaatsen. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis. Beide trowuzalen zijn met een lift te bereiken. Als jullie gasten hier gebruik van willen maken, dan kunnen jullie dat doorgeven tijdens de melding van het huwelijk. Bellenblaas en/of ballonnen zijn toegestaan. Het is niet toegestaan om met rijst of confetti te strooien in of bij het gemeentehuis. Dit heeft te maken met de veiligheid en de ventuele volgende huwelijken. 

Trouwen in de Hervormde Kerk in Drogeham

Naast het Jeltingahuis heeft de gemeente Achtkarspelen nog een officiële trouwlocatie, namelijk de "Hervormde Kerk" in Drogeham. In dit kerkje kan het burgerlijk huwelijk voltrokken worden. Bruidsparen die aanvullende wensen hebben voor aansluitend of voorafgaand aan de ceremonie, overleggen dit van tevoren met de beheerder van de kerk. Kosten om het kerkje te huren, betalen jullie rechtstreeks aan de kerk, zonder tussenkomst van de gemeente. Deze kosten staan los van de huwelijkskosten die het bruidspaar aan de gemeente betaalt. 

Alternatieve trouwlocaties

In de gemeente Achtkarspelen is het ook mogelijk om te trouwen op een andere trouwlocatie dan het gemeentehuis of de kerk in Drogeham. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden zij beschreven op de website van de gemeente. 

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze trouwambtenaar kun je zelf kiezen. Op de website van de gemeente stellen de trouwambtenaren zich aan jullie voor. 

Kosten huwelijk en partnerschap

De kosten zijn afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop jullie willen trouwen. Hieronder vinden jullie de kosten voor het huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur: € 311,00
Zaterdag: € 545,00

Incidentele locatie

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur: € 311,00
Zaterdag: € 545,00

Zondag of feestdag: € 622,00

Eventuele extra kosten

Getuige van de gemeente (kosten per getuige): € 18,65
Administratieve kosten voor wijzigen datum en/of tijdstip: € 15,55
Huwelijks- of partnerschapsboekje: € 17,65
Huwelijks- of partnerschapsboekje luxe uitvoering: € 28,00
Kalligrafie bijschrijven kind(eren) in trouwboekje (alleen bij gekalligrafeerde trouwboekjes): € 8,75
Beoordeling locatie voor incidenteel gebruik: € 155,60
Overige extra diensten bij huwelijksvoltrekking / geregistreerd partnerschap (bijv. digitale uitzending): € 131,75

Gratis trouwen

Je kunt er ook voor kiezen om flink te besparen op de kosten van de huwelijksvoltrekking. Dat kan als je om een functionele reden trouwt of omdat je er gewoon de financiële middelen niet voor hebt. Daarvoor biedt de gemeente Achtkarspelen de mogelijkheid om gratis te trouwen. Dit kan op dinsdag en woensdag om 9 uur. Houd wel rekening met het volgende:

• Het is een korte en sobere ceremonie zonder toespraak
• Het huwelijk wordt voltrokken in een kamer (en dus niet in een trouwzaal)
• Naast het bruidspaar zijn alleen de getuigen en trouwambtenaar aanwezig
• Er is geen keuze voor een trouwambtenaar
• Er is geen mogelijkheid tot het draaien van muziek
• Per kosteloos tijdstip kan er slechts 1 bruidspaar trouwen
• Tenminste één van jullie moet in de gemeente Achtkarspelen wonen.

Meer informatie over trouwen in Achterkapselen

Gemeentehuis Achtkarspelen
Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost
Tel: 140511
Website: www.trouweninachtkarspelen.nl
E-mail: gemeente@achtkarspelen.nl

Ook interessant

Trouwjurken trends 2021

Trouwjurken trends 2021

De voorbereiding

De voorbereiding

Veel gestelde vragen over Trouwen in Achtkarspelen

In Achtkarspelen mag je op diverse alternatieve locaties trouwen. Dus ook thuis, mits de trouwlocatie voldoet aan de gestelde eisen. Je moet hiervoor een "verzoek tot aanwijzing" indienen bij de gemeente. Op de website van Achtkarspelen staat uitgebreid vermeld wat je er allemaal voor moet doen om in jullie huis of een andere alternatieve locatie te trouwen.

Ja, je kunt in Achtkarspelen ook op zondag trouwen. Maar zoals in iedere gemeente zijn de tarieven dan uiteraard wel hoger. De huwelijksvoltrekking kost op zondag € 622,00.

Het stadhuis van Achtkarspelen staat in Buitenpost. Het adres is: Stationsstraat 18, 9285 NH Buitenpost. En het telefoonnummer is 140511. Als het over informatie over trouwen gaat dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken.

De kosten van de huwelijksvoltrekking in Achtkarspelen zijn € 311,00. Dit is op doordeweekse dagen tot 16.oo uur. Trouwen op zaterdag kost in Achtkarspelen € 545,00

Het Jeltingahuis is een vaste trouwlocatie in deze gemeente. Zeker een bijzondere locatie. Je kunt een rondleiding aanvragen bij de gemeente. Verder kun je, wat voor jou de mooiste locatie is, uitzoeken en aanvragen of je er mag trouwen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden, maar de gemeente Achtkarspelen is de moeilijkste niet!
Meld je aan als trouwbedrijf

Aanmelden

Volg ons op social media