Trouwen in de gemeente Achtkarspelen

Bruidsfotograaf in Friesland
Foto: Foto Mooi

Jullie bruiloft is een dag om naar uit te kijken. Jullie hebben samen de beslissing genomen en samen leven jullie toe naar deze bijzondere dag. Om van deze dag een succes te maken, moet er veel geregeld worden. Op deze pagina staat uitgebreid beschreven wat er allemaal geregeld moet worden. 

Trouwlocaties

Trouwen in het gemeentehuis: Je kunt elkaar het ja-woord geven in één van de twee trouwzalen van het gemeentehuis. Jullie kunnen op alle dagen (behalve zon- en feestdagen) gebruik maken van de trouwzaal in het Jeltingahuis. Op vrijdag en zaterdag kunnen jullie ook kiezen voor de raadzaal. Beide zalen beschikken ongeveer over zestig zitplaatsen. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis. Beide trowuzalen zijn met een lift te bereiken. Als jullie gasten hier gebruik van willen maken, dan kunnen jullie dat doorgeven tijdens de melding van het huwelijk. Bellenblaas en/of ballonnen zijn toegestaan. Het is niet toegestaan om met rijst of confetti te strooien in of bij het gemeentehuis. Dit heeft te maken met de veiligheid en de ventuele volgende huwelijken. 

Trouwen in de Hervormde Kerk in Drogeham

Naast het Jeltingahuis heeft de gemeente Achtkarspelen nog een officiële trouwlocatie, namelijk de "Hervormde Kerk" in Drogeham. In dit kerkje kan het burgerlijk huwelijk voltrokken worden. Bruidsparen die aanvullende wensen hebben voor aansluitend of voorafgaand aan de ceremonie, overleggen dit van tevoren met de beheerder van de kerk. Kosten om het kerkje te huren, betalen jullie rechtstreeks aan de kerk, zonder tussenkomst van de gemeente. Deze kosten staan los van de huwelijkskosten die het bruidspaar aan de gemeente betaalt. 

Alternatieve trouwlocaties

In de gemeente Achtkarspelen is het ook mogelijk om te trouwen op een andere trouwlocatie dan het gemeentehuis of de kerk in Drogeham. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden zij beschreven op de website van de gemeente. 

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze trouwambtenaar kun je zelf kiezen. Op de website van de gemeente stellen de trouwamtenaren zich aan jullie voor. 

Tijden en kosten

De huwelijkskosten zijn afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop jullie willen trouwen. Op dinsadg en woensdag om 09.00 uur is het mogelijk om kosteloos te trouwen. Houdt wel rekening met het volgende:

• het is een korte en sobere ceremonie zonder toespraak
• het huwelijk wordt voltrokken in een kamer (en dus niet in een trouwzaal)
• naast het bruidspaar zijn alleen de getuigen en trouwambtenaar aanwezig
• er is geen keuze voor een trouwambtenaar
• er is geen mogelijkheid tot het draaien van muziek
• per kosteloos tijdstip is er slechts ruimte voor 1 bruidspaar
• in ieder geval woont 1 van jullie in de gemeente Achtkarspelen.

Meer informatie over trouwen in Achterkapselen

Gemeentehuis Achtkarspelen
Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost
Tel: 140511
Website: www.trouweninachtkarspelen.nl
E-mail: gemeente@achtkarspelen.nl
Meld je aan als trouwbedrijf

Aanmelden

Volg ons op social media