Trouwen in de gemeente De Fryske Marren

De-Fryske-Marren_trouwen

Stappen jullie binnenkort in het huwelijksbootje? Dan moet dit vooraf gemeld worden bij de gemeente. Wil je ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk bij de gemeente gesloten is. Op deze pagina presenteren we de mooiste trouwlocaties en kun je alle informatie vinden die je nodig hebt voor een huwelijk in De Fryse Marren.

Melding voorgenomen huwelijk

Je maakt een melding (persoonlijk of schriftelijk) van jullie voorgenomen huwelijk in de gemeente waar je gaat trouwen. De melding van het voorgenomen huwelijk kunnen vanwege de handtekening niet digitaal worden aangeleverd. Alleen een schriftelijke melding (per post, voorzien van een kopie van een geldig identiteitsbewijs) of een melding in persoon is rechtsgeldig. Het meldingsformulier kun je telefonisch aanvragen via 14 05 14. De gemeente vult het formulier zo veel mogelijk voor jullie in en sturen het jullie toe. Daarna controleer je de gegevens en stuur je het formulier voorzien van jouw handtekening terug of je levert het formulier persoonlijk in. Persoonlijk inleveren kan op afspraak bij de balie in Joure. Na de ontvangst van de meldingen gaat een wachttijd van 14 dagen in voor je kunt trouwen. Je kunt neit eerder dan 1 jaar voor de trouwdatum de melding doen. 

Vaste trouwlocaties

Trouwen jullie in de gemeente De Fryse Marren? Onderstaande locaties zijn de aanwezen trouwlocaties binnen deze gemeente. Maar het is ook mogelijk om zelf een locatie te kiezen.

  • Gemeentehuis Joure
  • Raadhuis Lemmer
  • Raadhuis Balk
  • Museum Stedhûs Sleat

Zelf een locatie kiezen

Heb je een bijzondere herinnering aan een bepaalde plek en wil je daar trouwen? Dat kan. Wel moet de locatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Trouwen op eigen locatie brengt extra kosten met zich mee. Hieronder een aantal locaties binnen de gemeente De Fryske Marren die aan de voorwaarden voldoen:

trouwen_fryske_marren

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Je kunt zelf een trouwambtenaar uitkiezen die het huwelijk voltrekt. Op de website van de gemeente stellen ze zich aan je voor.

Tarieven huwelijk

Wat kost het om te trouwen / een geregisteerd partnerschap aan te gaan in de gemeente De Fryske Marren?

Werkdagen tot 17.00 uur: € 274,75
Werkdagen na 17.00 uur, zaterdag en zondag: € 528,75
Verkorte ceremonie: € 132,25
Meerprijs externe locatie: € 105,25
Trouwboekje: € 26,75
Ambtelijke getuige: € 21,50

Verkorte ceremonie

Vinden jullie het gratis huwelijk of partnerschap te sober, maar willen jullie geen uitgebreide ceremonie? Dan kun je kiezen voor een verkorte ceremonie. Het huwelijk vindt dan plaats in de trouwzaal in Joure, Lemmer of Balk. Dat kan van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur of 10.30 uur en duurt maximaal 30 minuten. Bruidsparen kunnen geen voorkeursambtenaar aangeven en er kunnen (inclusief de getuigen) maximaal 25 personen bij de voltrekking aanwezig zijn. 

Gratis of voordelig trouwen / geregistreerd partnerschap

Ben je inwoner van de gemeente De Fryske Marren? Dan is gratis trouwen/geregistreerd partnerschap aangaan of een verkorte ceremonie een mogelijkheid. Een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap kan op maandagochtend om 09.00 uur en om 09.30 uur op het gemeentehuis in Joure. Aan een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap zijn een aantal voorwaarden verbonden.

  • Tenminste één van jullie beiden woont in de gemeente De Fryske Marren.
  • De voltrekking vindt plaats in een spreekkamer en duurt vijf tot tien minuten.
  • Er zijn maximaal vier personen aanwezig (bruidspaar en twee getuigen).
  • Er is geen gelegenheid tot het nemen van foto's of het wisselen van ringen.
  • Het bruidspaar ondertekent de akte en geven elkaar het ja-woord.
  • Bij een geregistreerd partnerschap wordt alleen de akte ondertekend. 

Voor meer informatie over trouwen in De Fryske Marren

Gemeentehuis Joure
Herema State 1
8501 AA Joure
Tel: 0513239000
Website: www.defryskemarren.nl
E-mail: info@defryskemarren.nl

Trouwbedrijven gemeente De Fryske Marren


Foto Nantko

Foto Nantko

Joure
Jag Tax Trouwauto's

Jag Tax Trouwauto's

Joure
VDR Fotografie

VDR Fotografie

Joure
Restaurant De Zeven Wouden

Restaurant De Zeven Wouden

Sloten
StretchTentOnline.nl

StretchTentOnline.nl

Balk
Tsjerke

Tsjerke

Terherne
Studio 13 Fotografie

Studio 13 Fotografie

Balk
St. Broekster Kerk

St. Broekster Kerk

Broek
teamharryhummel

teamharryhummel

Joure
Watze van der Wal Sieraden

Watze van der Wal Sieraden

Joure

Veel gestelde vragen over Trouwen in De Fryske Marren

Alle officiële handelingen en papierwerk verschilt niets met andere gemeentes. De meeste regels zijn landelijk bepaald. Je kunt dit allemaal vinden op de website van jouw gemeente of op TrouweninFriesland.nl in de pagina van De Fryske Marren.

Ja, daar worden door de gemeente extra kosten voor berekend. Als het geen gebruikelijke locatie is, dan moet de gemeente eerst controleren of deze aan alle eisen voor een trouwlocatie voldoet. Zoals de hygiëne, veiligheid, parkeergelegenheid, (kleed)ruimte voor de Babs, capaciteit, beperking overlast, etc...

Jazeker, dat is wel mogelijk. Maar op de website van de gemeente staan alle trouwambtenaren voorgesteld met een eigen verhaaltje over hunzelf. Dat kan ook al helpen bij jullie keuze.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media