Trouwen in de gemeente De Fryske Marren

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over het trouwen in de gemeente De Fryske Marren. Hebben jullie trouwplannen? Dan moet je dat  vooraf melden n bij de gemeente. Dat is officieel "de melding van het voorgenomen huwelijk". Wil je ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk bij de gemeente gesloten is. Bekijk op deze pagina alle info die voor jullie belangrijk is om straks zorgeloos in het huwelijksbootje te stappen.

De-Fryske-Marren_trouwen


De melding van jullie voorgenomen huwelijk

Voordat je mag trouwen in de gemeente De Fryske Marren moet je bij de gemeente "de melding van het voorgenomen huwelijk" doen. Geen haast als je nog aan het begin van de voorbereiding op de trouwdag staat, want deze melding van het voorgenomen huwelijk mag je tot uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum doen. (En niet eerder dan 1 jaar voordat je gaat trouwen). Je hoeft hiervoor overigens niet naar het stadhuis, want je moet de gemeente bellen om het formulier aan te vragen. Deze melding moet uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum bij de gemeente binnen zijn. Officieel tussen 1 jaar of uiterlijk 2 weken. Maar als je de trouwdatum, trouwlocatie, trouwambtenaar e.d. hebt gekozen, dan is dat een goed moment om de melding te versturen naar de gemeente.
 

Trouwlocaties van de gemeente Fryske Marren

Als je wilt trouwen in een officiële trouwlocatie van de gemeente Fryske Marren, dan zijn daar 3 locaties voor.

 • Gemeentehuis Joure
 • Raadhuis Lemmer
 • Raadhuis Balk


Zelf een locatie kiezen om te trouwen

Heb je een bijzondere herinnering aan een bepaalde plek en wil je er daarom trouwen? Of wil je buiten in je eigen tuin trouwen, of op zo'n prachtig traditioneel zeilschip of partyschip? Dat kan allemaal. Maar dergelijke vrije trouwlocaties moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als er vaker op zo'n locatie getrouwd wordt, dan zal het met die voorwaarden ook wel goed zitten. Maar voor iedere trouwlocatie moet de gemeente telkens weer een vergunning voor "trouwlocatie voor 1 dag" afgeven. Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Zo'n vrije trouwlocatie mag overigens niet in strijd zijn met de openbare orde en veiligheid, hygiëne e.d. En als jullie voor de entertainment of decoratie sfeermakers voor jullie trouwdag in Friesland inschakelen, informeer dan wel eerst bij de trouwlocatie hoever je daar meee mag gaan .v.m. de gemeentelijke regels.
 

trouwen_fryske_marren

Zo kies je een trouwambtenaar

Er zijn 3 mogelijkheden om jullie trouwambtenaar in Friesland te kiezen:

 • De trouwceremonie kan voltrokken worden door een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) in dienst van de gemeente De Fryske Marren.
 • Je kunt ook een zelfstandige trouwambtenaar boeken. Kijk daarvoor in ons overzicht van zelfstandige trouwambtenaren in Friesland >>.
 • Het is ook toegestaan om een familielid, vriendin of vriend e.d. te vragen om jullie trouwambtenaar voor 1 dag te worden. Dit moet je aanvragen bij de gemeente.
   

Banner naar gemeentepagina van de kosten >>>>

Verkorte trouwceremonie

Vinden jullie het gratis huwelijk of partnerschap te beperkt, maar wil je geen uitgebreide trouwceremonie? Dan kun je kiezen voor een verkorte ceremonie. Die vindt dan plaats in de trouwzaal in Joure, Lemmer of Balk. Dat kan van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur of 10.30 uur. De verkorte trouwceremonie duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt hierbij niet zelf een trouwambtenaar kiezen. Verder kunnen hier maximaal 25 personen bij de ceremonie aanwezig zijn, inclusief de getuigen. Heb je een prachtige bruidstaart in Friesland laten maken dan mag deze niet in 1 van de 3 gemeentelijke trouwlocaties worden aangesneden.


Gratis trouwen in de gemeente De Fryske Marren

Aan het gratis trouwen zijn een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt in De Fryske Marren alleen maar gratis trouwen als tenminste 1 van jullie in de gemeente De Fryske Marren woont. Gratis trouwen in De Fryske Marren kan op maandagochtend om 09.00 uur en om 09.30 uur op het gemeentehuis in Joure.

De voorwaarden voor het gratis trouwen:

 • Tenminste één van jullie woont in de gemeente De Fryske Marren.
 • De trouwceremonie vindt plaats in een spreekkamer en duurt maximaal tien minuten.
 • Alleen het bruidspaar en 2 getuigen zijn aanwezig.
 • Er worden geen trouwfoto's of trouwfilm gemaakt of het wisselen van de trouwringen.
 • Een bruidsboeket is wel toegestaan.
 • Jullie ondertekenen de trouwakte en geven elkaar het ja-woord.

Voor meer informatie over trouwen in De Fryske Marren

Gemeentehuis Joure
Herema State 1
8501 AA Joure
Tel: 140514
E-mail: info@defryskemarren.nl

Trouwbedrijven gemeente De Fryske Marren


Jag Tax Trouwauto's

Jag Tax Trouwauto's

Joure
Watze van der Wal Sieraden

Watze van der Wal Sieraden

Joure
teamharryhummel

teamharryhummel

Joure
Tsjerke

Tsjerke

Terherne
Studio 13 Fotografie

Studio 13 Fotografie

Balk
VDR Fotografie

VDR Fotografie

Joure
Foto Nantko

Foto Nantko

Joure
Restaurant De Zeven Wouden

Restaurant De Zeven Wouden

Sloten
StretchTentOnline.nl

StretchTentOnline.nl

Balk
St. Broekster Kerk

St. Broekster Kerk

Broek

Veel gestelde vragen over Trouwen in De Fryske Marren

Alle officiële handelingen en papierwerk verschilt niets met andere gemeentes. De meeste regels zijn landelijk bepaald. Je kunt dit allemaal vinden op de website van jouw gemeente of op TrouweninFriesland.nl in de pagina van De Fryske Marren.

Ja, daar worden door de gemeente extra kosten voor berekend. Als het geen gebruikelijke locatie is, dan moet de gemeente eerst controleren of deze aan alle eisen voor een trouwlocatie voldoet. Zoals de hygiëne, veiligheid, parkeergelegenheid, (kleed)ruimte voor de Babs, capaciteit, beperking overlast, etc...

Jazeker, dat is wel mogelijk. Maar op de website van de gemeente staan alle trouwambtenaren voorgesteld met een eigen verhaaltje over hunzelf. Dat kan ook al helpen bij jullie keuze.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media