Trouwen in de gemeente Smallingerland

Smallingerland_trouwen

Jullie hebben besloten om in het huwelijksbootje te stappen... Gefeliciteerd! Nu kan het echt beginnen: Welke locatie kiezen jullie? Wat voor trouwjurk of pak gaat het worden? De komende tijd zul je samen allerlei beslissingen moeten nemen. Op deze pagina proberen we je te helpen door informatie te geven over wat je van te voren moet regelen. 

Melding huwelijk

Voordat je gaat trouwen in de gemeente Smallingerland doe je een melding van het voorgenomen huwelijk. Wonen jullie in het buitenland en heeft in ieder geval één van jullie de Nederlandse nationaliteit? Dan doe je de melding in de gemeente Den Haag. Tussen de melding en het huwelijk moeten minimaal twee weken verschil zitten. De melding blijft een jaar geldig. 

Trouwlocaties

Trouwen in Smallingerland kan op vier aangewezen trouwlocaties, of onder voorwaarden op een locatie naar keuze.

  • Gemeentehuis
  • Doarpstsjerke Rottefalle
  • Paviljoen De Leyen

Trouwen op locatie

Je kunt tegenwoordig zelf beslissen op welke locatie en op welk tijdstip je gaat trouwen. Bijvoorbeeld in een restaurant naar keuze, de voetbalkantine of elke andere locatie die aan de basisvoorwaarden voldoet. Die voorwaarden gaan bijvoorbeeld over openbare toegankelijkheid en veiligheid. Wat in elk geval niet kan, is trouwen in de openlucht of trouwen in een kerk waar nog geregeld diensten gehouden worden, dit allebei in verband met wetgeving. In een monumentaal kerkgebouw waar geen diensten meer gehouden worden, kan men wél trouwen. Een rondvaartboot kan niet tijdens het varen, wél als de boot is aangemeerd. Heb je bijzondere wensen? Je doet er goed aan om dan op tijd bij de gemeente te informeren. Er moet altijd minstens 6 weken voor het huwelijk een verzoek worden ingediend om op een andere locatie te mogen trouwen. 

Trouwen in Smallingerland

Trouwambtenaren

De sfeer bij een huwelijk is belangrijk. Deze wordt voor een groot deel bepaald door jezelf en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er zijn meerdere trouwamtenaren. Je kunt je voorkeur aangeven. Ongeveer een week voor de trouwdag hebje een gesprek met de ambtenaar die jullie gaat trouwen. Speciale wensen met betrekking tot de huwelijksvoltrekking kun je dan met de trouwambtenaar bespreken. 

Kosten trouwen

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur: € 224,00
Zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur: € 377,00

Extra kosten

Trouwboekje standaard: € 23,00 (optioneel)
Omzetten partnerschap in huwelijk zonder ceremonie: kosteloos
Omzetten partnershap in huwelijk met ceremoie: € 224,00
Getuige van de gemeente (minimaal 1 getuige per persoon, maximaal 2): € 23,00
Door jou gekozen eenmalige trouwambtenaar die buiten gemeente Smallingerland werkt als BABS: € 150,00
Door jou gekozen trouwambtenaar voor 1 dag die niet werkt als BABS: € 315,00

Gratis trouwen

De inwoners van de gemeente Smallingerland kunnen kosteloos trouwen op dinsdag en donderdagochtend om 09.00 uur.

Meer informatie over trouwen in Smallingerland

Gemeentehuis Drachten
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel: 0512 581 234
Website: www.smallingerland.nl
E-mail: gemeente@smallingerland.nl

Trouwbedrijven gemeente Smallingerland


Catering Noord

Catering Noord

Drachten
ProLooks

ProLooks

Drachten
KC Catering

KC Catering

Drachten
Sanne’s Patisserie

Sanne’s Patisserie

Drachten

Ook interessant


Bruidsbeurzen

Bruidsbeurzen

De voorbereiding

De voorbereiding

Veel gestelde vragen over Trouwen in Smallingerland

Je kunt met een zgn. "bruiloftverzekering" de hele trouwdag of enkele onderdelen daarvan verzekeren. Hiermee kun je het annuleren van de trouwdag verzekeren, bijvoorbeeld bij ziekte of overlijden van naaste familie. Of je verzekerd de trouwkleding of bruidscadeaus, etc.

De wens voor een groene, duurzame bruiloft wordt in Friesland steeds vaker uitgesproken. Qua locatie kun je dan kiezen voor een buitenlocatie met een tent, of een trouwlocatie die hier op ingesteld is. Drank, hapjes en eten moet je een juiste cateraar voor zoeken. Die vind je wel op TrouweninFriesland.nl. Zet eerst je wensen op een rij en werk die dan stap voor stap uit!

Het is mogelijk om een vriend, vriendin of familielid aan te wijzen als trouwambtenaar. Deze wordt dan door de gemeente Smallingerland aangewezen als "trouwambtenaar voor één dag". Strenge eisen zijn er niet voor. Er komt wel eerst een kennismakingsgesprek.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media