Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Smallingerland

Karmelklooster Drachten
Foto: Karmelklooster Drachten

Jullie hebben besloten om in het huwelijksbootje te stappen... Gefeliciteerd! Nu kan het echt beginnen: Welke locatie kiezen jullie? Wat voor trouwjurk of pak gaat het worden? De komende tijd zul je samen allerlei beslissingen moeten nemen. Op deze pagina proberen we je te helpen door informatie te geven over wat je van te voren moet regelen. 

Melding huwelijk

Voordat je gaat trouwen in de gemeente Smallingerland doe je een melding van het voorgenomen huwelijk. Wonen jullie in het buitenland en heeft in ieder geval één van jullie de Nederlandse nationaliteit? Dan doe je de melding in de gemeente Den Haag. Tussen de melding en het huwelijk moeten minimaal twee weken verschil zitten. De melding blijft een jaar geldig. 

Trouwlocaties

Trouwen in Smallingerland kan op vier aangewezen trouwlocaties, of onder voorwaarden op een locatie naar keuze.

• Gemeentehuis
Karmelklooster Drachten
• Het Oude Grytmanhûs
• Paviljoen De Leyen

Trouwen op locatie

Je kunt tegenwoordig zelf beslissen op welke locatie en op welk tijdstip je gaat trouwen. Bijvoorbeeld in een restaurant naar keuze, de voetbalkantine of elke andere locatei die aan de basisvoorwaarden voldoet. Die voorwaarden gaan bijvoorbeeld over openbare toegankelijkheid en veiligheid. Wat in elk geval niet kan, is trouwen in de openlucht of trouwen in een kerk waar nog geregeld diensten gehouden worden, dit allebei in verband met wetgeving. In een monumentaal kerkgebouw waar geen diensten meer gehouden worden, kan men wél trouwen. Een rondvaartboot kan niet tijdens het varen, wél als de boot is aangemeerd.
Party- en Rondvaartbedrijf Harmonie is hier een voorbeeld van. Heb je bijzondere wensen? Je doet er goed aan om dan op tijd bij de gemeente te informeren. Er moet altijd minstens 6 weken voor het huwelijk een verzoek worden ingediend om op een andere locatie te mogen trouwen. 

Trouwen op een boot
Foto: Party- en Rondvaartbedrijf Harmonie

Trouwambtenaren

De sfeer bij een huwelijk is belangrijk. Deze wordt voor een groot deel bepaald door jezelf en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er zijn meerdere trouwamtenaren. Je kunt je voorkeur aangeven. Ongeveer een week voor de trouwdag hebje een gesprek met de ambtenaar die jullie gaat trouwen. Speciale wensen met betrekking tot de huwelijksvoltrekking kun je dan met de trouwambtenaar bespreken. 

Kosten huwelijk

Aan een huweljik zijn kosten verbonden. Maar op dinsdag en donderdagmorgen om 09.00 uur is een kosteloos huwelijk mogelijk voor inwoners van de gemeente Smallingerland. Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met de gemeente. 

bruidsfotograaf in Drachten
Foto: WR Fotografie

Trouwbedrijven binnen de gemeente Smallingerland

Naast de bovengenoemde trouwlocaties, raden wij onderstaande trouwbedrijven aan:

De Paladijn - Jouw partner in bloemen
WR Fotografie - Twee enthousiaste bruidsfotografen uit Friesland

Meer informatie over trouwen in Smallingerland

Gemeentehuis Drachten
Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Tel: 0512 581 234
Website: www.smallingerland.nl
E-mail: gemeente@smallingerland.nl