Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Súdwest-Fryslân  

Trouwlocatie in WesthemFoto: De Pollepleats

Ga je trouwen? Gefeliciteerd! Het huwelijk is één van de mogelijkheden op de relatie met je parnter officieel vast te leggen. Voordat deze dag aanbreekt, moet er natuurlijk het één en ander geregeld worden om het huwelijk goed te laten verlopen. Op deze pagina lees je alles over trouwen in de gemeente Súdwest Fryslân. 

Melding huwelijk

Voordat je gaat trouwen doe je een melding van het huwelijk (persoonlijk of schriftelijk) bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar je gaat trouwen. Bij deze melding word je gevraagd wat de datum, tijdstip en locatie van het huwelijk is. Deze dient eerst in onze agenda te worden vastgelegd. Van deze reservering krijg je een schriftelijke bevestiging. De melding moet minstens twee weken en maximaal één jaar voor de trouwdatum gedaan zijn. 

Trouwlocaties

Je kunt trouwen in de stadhuizen van Sneek, Bolsward, Workum en in het gemeentehuis van IJlst. 

• De trouwzaal van het stadhuis in Sneek beschikt over 40 zitplaatsen.
• De trouwzaal van het stadhuis in Boslward heeft 50 zitplaatsen.
• De trouwzaal van het stadhuis in Workum heeft 40 zitplaatsen.
• In de raadzaal van het gemeentehuis in IJlst zijn 80 zitplaatsen. 

Voor alle locaties geldt dat, volgens de brandweervoorschriften, er niet meer personen toegelaten mogen worden. De stadhuizen in Workum en Bolsward zijn minder toegankelijk voor invaliden. Bij alle gemeentehuizen mag er voor en na een voltrekking niet gestrooid worden met bijvoorbeeld rijst, confetti of ander strooigoed. 

Onderstaande locaties zijn gesloten tijdens de verbouwing:

• Stadhuis Bolsward: van 01-08-2018 t/m 01-05-2020.
• Stadhuis Sneek: van 01-09-2018 t/m 30-11-2019.

Bruidsfotograaf FrieslandFoto: Fototune 

Eenmalige trouwlocatie

Súdwest Fryslân biedt aanstaande paren de mogelijkheid om op een andere locatie dan de vaste trouwlocaties te trouwen. Omdat we natuurlijk willen dat alles goed verloopt, volgt hieronder een aantal punten waarmee je rekening mee meot houden als je kiest voor een eenmalige trouwlocatie.

• De locatie moet gelegen zijn binnen de grenzen van de gemeente Súdwest Fryslân.
• De voltrekking moet openbaar zijn.
• De voltrekking moet toegankelijk zijn.
• De toiletvoorzieningen zijn aanwezig.
• De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde, goede smaak en zeden.
• De locatie is brandveilig. Deze kan getoetst worden door de brandweer.
• De eigenaar van de locatie stemt in met de voltrekking van zijn eigendom (een verklaring van instemming van de locatie-eigenaar vind je op de website van de gemeente). 

Het verzoek om aanwijzing locatie voor een huwelijksvoltrekking moet je minimaal twee maanden van tevoren bij de gemeente aanvragen. Onderstaande locaties voldoen aan de bovenstaande voorwaarden.

Harré Boven
Bergsma Easterein
De Morra
Lokaal 55
Nil Desperandum
De Pollepleats

Buiten trouwen
Foto: Lokaal 55 in Sneek

Trouwambtenaren

Als je wilt trouwen, mag je zelf kiezen door welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand je dit wilt laten doen. De gemeente Súdwest Fryslân heeft meedere trouwambtenaren waar je uit kunt kiezen. Ook kun je kiezen voor een trouwambtenaar uit een andere gemeente. Deze trouwambtenaar moet al benoemd zijn door de gemeente en beëdigd zijn door de rechtbank. Dit kun je aanvragen met het 'Formulier benoeming tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand' voor 1 specifieke huwelijksvoltrekking. Print dit formulier uit en stuur hem (uiteraard volledig ingevuld) op naar team Burgerzaken. Voor meer inforamtie kun je contact opnemen met team Burgerzaken via telefoonnummer 14 0515.

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Maar je kunt als aanstaand bruidspaar bij de gemeente Súdwest Fryslân kiezen hoe je je huwelijk wilt vastleggen. Het gaat om de volgende ceremoniemogelijkheden:

• Kort en krachtig. Dit is een kosteloos huwelijk door een gemeenteambtenaar dat zonder toespraak gehouden wordt. Deze voltrekking vindt plaats in een spreekkamer van eht gemeentehuis in Sneek waarbij het bruidspaar en de getuigen aanwezig zijn. Gratis trouwen is mogelijk op dindagmorgen om 09.00 en 10.00 uur. Op moment van de melding van eht voorgenomen (kosteloze) huwelijk moet minstens één van de aanstaande partners als ingezetene in de Basisregistratie personen van de gemeente Súdwest Fryslân zijn opgenomen.

• Een verkorte ceremonie. Deze verkorte voltrekkingen worden gehouden ind e trouwzaal van het stadhuis in Workum. Dit is een ceremonie van 20 minuten waarbij maximaal 20 personen aanwezig mogen zijn. Deze voltrekkingen vinden alleen op donderdag plaats, om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. 

• De uitgebreide ceremonie. Naast de gemeentehuizen kan het bruidspaar zelf een eenmalige locatie aanwijzen en een ceremnie kan zelfs op het water plaatsvinden. 

Bruidsmake-up
Foto: Schoonheidssalon Sneek

Trouwbedrijven binnen de gemeente Súdwest Fryslân

Naast de bovengenoemde trouwlocaties, raden wij onderstaande trouwbedrijven aan:

Madame Petite - Vintage verhuur voor jouw bruiloft
Fototune - Trouwfotograaf in Friesland, Groningen en Drenthe
Schoonheidssalon Sneek - Gespecialiseerd in bruidsmake-up
Juwelier Klaas Oosterhof Sneek - Al 50 jaar de nummer 1 in trouwringenvoordeel
Bruidsboutique MariAnna - Dé bruidswinkel van Friesland
Catering Hanenburg - Catering op locatie

Vintage bruiloft
Foto: Madame Petite

Meer informatie over trouwen in Súdwest-Fryslân

Gemeentehuis Sneek
Marktstraat 15
8601 CR Sneek
Tel: 14 0515
Website: www.sudwestfryslan.nl
E-mail: info@sudwestfryslan.nl