Ja, wij willen trouwen op Ameland!

Ameland_trouwen

Ameland is toch zeker één van de mooiste plekjes in Nederland. Ameland heeft alles te bieden voor een geweldige trouwdag: schitterende natuur, een goudgeel strand, ruime keuze in trouwlocaties en andere faciliteiten die je nodig hebt om de trouwdag tot de mooiste dag van je leven te maken.

De voorbereiding

Er moet heel veel geregeld worden als jullie gaan trouwen. Vooral als jullie niet op of in de buurt van het eiland wonen en vooraf  toch nog het een en ander willen bekijken of persoonlijk willen regelen. Je moet in ieder geval een aantal officiële dingen regelen. Op deze pagina geven wij jullie zoveel mogelijk informatie over de voorbereiding van jullie huwelijk op Ameland.  

Officiële trouwlocaties op Ameland

Het eiland heeft een aantal "officiële trouwlocaties van de Gemeente Ameland".  Dit zijn

 • Gemeentehuis in Ballum
 • Cultuur-historisch museum Sorgdrager in Hallum
 • Doopsgezinde kerk in Nes
 • Oerdhut in natuurgebied het Oerd
 • Vuurtoren
 • Strandpaviljoen 't Strandhuys
 • Strandpaviljoen Sjoerd
 • Beachclub The Sunset
 • Strandpaviljoen Ballum
 • Restaurant 't Koaikershuus
 • Rondvaartboot Zeehond
 • Rondvaartboot Ameland Robbenboot

De varende trouwlocaties De Zeehond en De Robbenboot  moeten tijdens de huwelijksvoltrekking wel aangemeerd zijn bij de Pier van Ameland. Voor en na de voltrekking mag er volop gevaren worden, waar je maar wilt.

Trouwambtenaren

Na het reserveren van de trouwlocatie heb je nog voldoende tijd om na te denken wat je wensen voor de huwelijksvoltrekking zelf zijn. Deze wensen bespreek je met de trouwambtenaar. De gemeente Ameland beschikt over ervaren trouwambtenaren. De trouwambtenaar leidt de voltrekking geheel in stijl, dus met een mooie Amelander toga. Je kunt bij de melding van het voorgenomen huwelijk aangeven door wie je je huwelijk wilt laten voltrekken. De gemeente zal zoveel mogelijk rekening houden met jullie voorkeur. 

trouwenop_ameland

Gratis trouwen

De gemeente Ameland bied je de mogelijkheid op een vast moment in de week: iedere woensdagochtend om 09.30 uur in het gemeentehuis gratis te trouwen. Voor een gratis geregistreerd partnerschap kun je terecht op woensdagochtend om 09.00 uur in het gemeentehuis. Bij beide ceremonies mogen maximaal 8 personen aanwezig zijn inclusief trouwambtenaar. De melding voor het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap is gratis. Wanneer jullie gratis willen trouwen of een kosteloos geregistreerd partnerschap willen aangaan, moeten jullie rekening houden met een langere wachttijd. Neem voor het plannen van een datum daarom z.s.m. contact op met de gemeente. 

Kosten per locatie

Voor de huwelijksvoltrekking betaal je de volgende kosten:

Gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag: € 304,95
Zaterdag: € 636,80

Oerdhut (incl. locatiekosten)

Maandag t/m vrijdag: € 553,75
Zaterdag: € 885,60

Overige locaties

Maandag t/m vrijdag: € 304,95
Zaterdag: € 636,80

Overige kosten

Trouwboekje: € 28,60
Getuigen gemeente: € 50,30 (enkel als je geen getuigen meeneemt en kan alleen op locatie gemeentehuis)
Trouwambtenaar (BABS) uit een andere gemeente: € 255,20

Annulering huwelijk

Bij annulering van het huwelijk wordt 25% van de verschuldigde kosten in rekening gebracht. Het teveel betaalde bedrag wordt terugbetaald.  

Meer informatie over trouwen op Ameland

Gemeentehuis Ballum
Jelmeraweg 1
9162 EA Ballum
Tel: 0519 555 555
Website: www.ameland.nl
E-mail: info@ameland.nl

Leuke adresjes


BijzondereTrouwringen.nl

BijzondereTrouwringen.nl

trouwringenspecialist van het Noorden

Ook interessant


Trouwen in de openlucht

Trouwen in de openlucht

Huwelijksjubileum vieren

Huwelijksjubileum vieren

Veel gestelde vragen over Trouwen op Ameland

Op Ameland heb je een ruime keuze aan officiële trouwlocaties, aangewezen door de gemeente. Maar wil je op een bijzondere, zelf gekozen locatie trouwen? Dat kan ook. Bespreek dit met de eigenaar van die locatie en geef daarna datum en trouwlocatie door aan de gemeente Ameland.

Dat verschilt per locatie. In het gemeentehuis betaal je maandag t/m vrijdag € 304,95 en in op zaterdag € 636,80. De gemeente Ameland biedt je ook de mogelijkheid om gratis te trouwen!! Dit kan op woensdagochtend om 09.30 uur in het gemeentehuis van Ameland.

Jazeker! Je kunt in de vuurtoren van Ameland trouwen! De vuurtoren is één van de meest bijzondere trouwlocaties op Ameland. In de vuurtoren is een ruimte als trouwlocatie ingericht die je kunt bereiken via een lange wenteltrap. Vanuit de vuurtoren van Ameland kun je genieten van een schitterend uitzicht bij helder weer kun je zelfs buureiland Terschelling zien liggen.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media