Trouwen op Terschelling

Terschelling_trouwen

Wil je trouwen op Terschelling? Dan kies je voor één van de mooiste locaties van Nederland voor één van de mooiste dagen van je leven. Terschelling heeft bijzondere trouwlocaties, maar je kunt ook een andere locaties kiezen. Aan het huwelijk gaat heel wat regelwerk vooraf. Op deze pagina geven wij je zoveel mogelijk informatie om je voor te bereiden op het huwelijk. 

Melding huwelijk

Wanneer je van plan bent om een burgerlijk huwelijk te sluiten, moet je dit melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de huwelijksgemeente. Dit doe je uiterlijk twee weken voor de trouwdatum. 

Trouwlocaties

  • Gemeentehuis in West-Terschelling
  • Vuurtoren De Brandaris
  • Schuilkerkje in West-Terschelling
  • Westerkerk
  • Zeesleepboot De Holland

Locatie naar eigen keuze

Deze locatie reserveer je bij de exploitant. Houd er rekening mee dat de exploitant, naast de gemeentelijke kosten, zijn eigen kosten in rekening zal brengen. Hierover maak je zelf afspraken met de exploitant. Nadat je bij de exploitant een trouwdatum en tijd hebt gereserveerd, is het van belang dat je het huwelijk op locatei aanvraagt bij de gemeente Terschelling. Dit doet de exploitant niet voor jullie. De aanvraag voor deze trouwlocatie moet minimaal drie maanden voor de huwelijksvoltrekking bij de gemeente binnen zijn. 

Datum en locatie reserveren

Als je besluit op Terschelling te willen trouwen, neem dan contact op met de gemeente Terschelling om een datum en locatie te reserveren. Je klunt daarna jouw voorgenomen huwelijk bij de gemeente melden. Het invulformulier vind je op de website van de gemeente. Trouwen is mogelijk van maandag t/m zondag. De aanvang moet liggen tussen 09.00 tot 11.30 uur of tussen 13.30 tot 16.00 uur. 

Trouwambtenaren

De gemeente heeft meerdere trouwambtenaren die het huwelijk voltrekken. Je kunt ook je eigen trouwambtenaar meenemen, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Het is gebruikelijk dat de ambtenaar die het huwelijk voltrekt een korte toespraak houdt. De betrokken ambtenaar overlegt doorgaans van tevoren met het bruidspaar over de inhoud van de toespraak. Stel je geen prijs op een toespraak? Dan word je verzocht dat tijdig door te geven. 

trouwen_terschelling

Tarieven huwelijk

Gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag: € 257,43 
Zaterdag: € 601,00
Zondag: € 904,56

Schuilkerkje

Maandag t/m vrijdag: € 382,43
Zaterdag: € 726,00
Zondag: € 1.029,56

Westerkerk

Maandag t/m vrijdag: € 582,43
Zaterdag: € 926,00
Zondag: € 1.229,56

De Brandaris

Maandag t/m vrijdag: € 488,85
Zaterdag: € 826,13
Zondag: € 1.126,14

Huwelijk op aangevraagde locatie (excl. kosten exploitant)

Maandag t/m vrijdag: € 488,85
Zaterdag: € 826,13
Zondag: € 1.126,14

Zeesleepboot de Holland (afgemeerd aan de kade in West-Terschelling en excl. kosten exploitant):

Maandag t/m vrijdag: € 257,43
Zaterdag: € 601,00
Zondag: € 904,56

Overige kosten

Trouwboekje: € 33,84
Per getuige van de gemeente: € 27,06 (alleen mogelijk tijdens onze kantooruren, m.u.v. de vrijdagmiddag)
Aanvraag voor een eigen trouwambtenaar: € 253,40

Als je een afspraak hebt gemaakt voor de ceremonie op Terschelling en je wilt deze annuleren, dan ben je een gedeelte van de kosten verschuldigd.

  • Annulering 2 maanden of langer voor de afgesproken datum 65%
  • Annulering tussen 2 en 1 maand voor de afgesproken datum 75%
  • Annulering minder dan 1 maand voor de afgesproken datum 80%

Gratis trouwen

Je kunt op Terschelling trouwen of je partnerschap laten registreren zonder kosten te betalen. De gemeente Terschelling bied je deze mogelijkheid op woensdagochtend om 09.00 uur. Gratis trouwen kan alleen als een van beide partners woonachtig is op Terschelling. De plechtigheid is heel eenvoudig, zonder toespraak. Deze vindt plaats in een spreekkamer met maximaal 4 getuigen. Het duurt hooguit 10 minuten. 

Voor minder draagkrachtige inwoners is het mogelijk om kosteloos te trouwen op een door hen gekozen tijdstip. Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag op het gemeentehuis in de raadzaal. Deze mogelijkheid geldt alleen voor inwoners van Terschelling, die kunnen aantonen, dat aan hen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen is verleend. 

De gemeente kan getuigen leveren bij een huwelijk. Dit kan alleen van maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur. De gemeente levert getuigen alleen voor de vaste locaties zoals gemeentehuis, Doopsgezinde Kerk en de Westerkerk. De getuigen zijn niet gratis.

Meer informatie over trouwen op Terschelling

Gemeentehuis Terschelling
Burg. van Heusdenweg 10A
8881 EB  West-Terschelling
Tel: 0562 446 244
Website: www.trouweningemeenteterschelling.nl
E-mail: gemeente@terschelling.nl

Leuke adresjes


TrouwkaartenWinkel

TrouwkaartenWinkel

exclusieve trouwkaarten voor jullie grote dag
Leintjes.nl

Leintjes.nl

stijlvolle en eigentijdse trouwkaarten

Ook interessant


De nieuwste trends in bruidsfotografie

De nieuwste trends in bruidsfotografie

Bruidsbeurzen

Bruidsbeurzen

Veel gestelde vragen over Trouwen op Terschelling

Ieder bruidspaar die gaat trouwen op Terschelling, mag zelf een trouwambtenaar kiezen, dus ook van buiten het eiland. Maar de gemeente Terschelling heeft zelf de beschikking over trouwambtenaren van het eiland zelf. Dus als je in de stijl en sfeer van het eiland wilt trouwen, dan is dat toch ook wel mooi.

Als jullie willen Trouwen op het strand van Terschelling, dan hoef je niet persé aan meer voorwaarden te voldoen dan op andere vrije trouwlocaties. De belangrijkste voorwaarden zijn veiligheid, hygiëne, geen overlast, goede zeden, kleedruimte voor de trouwambtenaar en uiteraard de beschikbaarheid.

Als je wilt trouwen op de Waddeneilanden dan is dit zeker niet duurder dan trouwen in jouw eigen gemeente e.d. De tarieven voor de huwelijksvoltrekking zijn niet hoger en vaak is het aantal gasten dat je uitnodigt, lager dan bij een trouwerij op het vaste land. Al met al kun je dus zelfs nog wel af met een kleiner budget voor de trouwdag.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media