Trouwen op Vlieland

Vlieland_trouwen

Vlieland is sinds jaar en dag een populaire plek om elkaar het ja-woord te geven. Vergezeld van familie en vrienden, ver weg van de drukte van de "vaste wal". Of, voor wie dat wil, juist zonder hier enige ruchtbaarheid aan te geven, in het huwelijk te treden. Vlieland is een bijna autovrij eiland met uitgestrekte stranden, bos en duin, maar ook met voldoende faciliteiten om elk huwelijk te doen slagen. Hier vind je informatie om je te kunnen voorbereiden op het geplande huwelijk. 

Melding huwelijk

Ga je trouwen? Dan kun je je voorgenomen huwelijk online melden bij de gemeente. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Vraag aan jouw gemeente of dit mogelijk is. Je kunt ook persoonlijk langs gaan bij de gemeente waar je gaat trouwen. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wil je ook trouwen voor de kerk? Dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten. 

Hoe werkt het?

  • Jij en je partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
  • Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Je mag niet trouwen met je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
  • Je mag niet gedwongen worden om te trouwen.
  • Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter. 

Trouwlocaties

Als je besluit om op Vlieland te gaan trouwen, dan heb je de keus aan een grote variëteit van trouwlocaties. Vanzelfsprekend in de raadzaal van het gemeentehuis, maar ook in het oude raadhuis van de gemeente Vlieland. Daarnaast heeft de gemeenteraad een aantal bijzondere trouwlocaties als "huis der gemeente" aangewezen, namelijk Het Drenkelingenhuisje op de Vliehors, Het Armhuis, De Nikolaaskerk, Podium Vlieland en de Vuurtoren. Maar als bruidspaar kun je ook zelf een locatie uitkiezen. Daarmee is het trouwen op bijvoorbeeld schepen of in de open lucht op het strand mogelijk. Als het gaat om een plaats waar nog niet eerder een huwelijk is voltrokken, zal het college eerst een aanwijzingsbesluit moeten nemen om de door jou uitgekozen plek aan te wijzen als (tijdelijke) trouwlocatie. Aan een dergelijk aanwijzingsbesluit zijn wel extra kosten verbonden. Informatie over het aanwijzen van (tijdelijke) trouwlocaties en de voorwaarden waar daarbij aan moet worden voldaan kun je krijgen bij de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

trouwen_strand

Kosten huwelijk

De hier onder vermelde bedragen gelden voor de reguliere tijdstippen, die je hier kunt terugvinden. Buiten deze tijden kunnen andere bedragen in rekening worden gebracht.

Maandag t/m vrijdag: € 199,00
Zaterdag: € 451,00

Gratis huwelijk

Op Vlieland is het mogelijk om kosteloos te trouwen op maandag van 09.00 tot 09.30 uur. 
Neem voor meer informatie contact op met de medewerkers van afdeling burgerzaken. 

Meer informatie over trouwen op Vlieland

Gemeente Vlieland
Dorpsstraat 127
8899 AE Vlieland
Tel: 0562-452700
Website: www.vlieland.nl
E-mail: info@vlieland.nl

Trouwbedrijven gemeente Vlieland


De Vliehors

De Vliehors

Vlieland
Het Posthuys Vlieland

Het Posthuys Vlieland

Vlieland

Ook interessant


Wat voor cocktails kan je serveren op je bruiloft?

Wat voor cocktails kan je serveren op je bruiloft?

De taken van een weddingplanner

De taken van een weddingplanner

Trouwen in de openlucht

Trouwen in de openlucht

Veel gestelde vragen over Trouwen op Vlieland

Om te mogen trouwen op een trouwlocatie naar keuze, dan moet deze voldoen aan een goede bereikbaarheid, veiligheid, parkeergelegenheid, geen overlast voor de omgeving, een (kleed)ruimte voor de trouwambtenaar, goede zeden, etc.. Tot slot geeft de gemeente wel- of geen toestemming voor deze locatie. Dit geldt overigens niet alleen voor trouwlocaties op Vlieland, maar voor heel Nederland.

De vuurtoren op Vlieland is een officiële trouwlocatie van de gemeente Vlieland. Je kunt daardoor alles rechtstreeks met de gemeente regelen als jullie daar willen trouwen.

Vlieland is inderdaad autovrij. Op het eiland kun je je laten vervoeren met de bus of per taxi. Maar je kunt ook fietsen huren bij aankomst. Deze fietsen kun je gedurende jullie verblijf huren en gebruiken. Zo geniet je optimaal van dit mooie eiland.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media