Bruiloft dresscodes: dit moet je er over weten!

Bruiloft dresscodes

Wauw, geweldig! Jullie gaan trouwen. Nu kunnen jullie beginnen met de voorbereidingen van het huwelijk. Waarschijnlijk heb je al een idee waar je wilt gaan trouwen en wat voor soort jurk je wilt gaan dragen. Maar wat moeten jouw gasten eigenlijk aantrekken? Je kunt de keuze bij hun laten, maar je zou ook voor een dresscode kunnen kiezen. Als je kiest voor een dresscode, dan is het belangrijk dat je gasten weten wat er van ze verwacht wordt. Zo verschijnt er niemand under- of overdressed. In dit artikel hebben wij de verschillende dresscodes voor je op een rijtje gezet.

De ‘white tie’ als dresscode

White tie is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode kent veel regels en wordt daarom ook niet vaak gekozen. White tie wordt dan ook vaak gedragen bij officiële gelegenheden, een zeer formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met bijvoorbeeld het koningshuis. Aan vrouwen wordt gevraagd om een feestelijke avondjurk te dragen met een stijlvol decolleté. De jurk moet tot aan de grond komen en er wordt gevraagd om handschoenen tot aan de elleboog te dragen. Er mogen subtiele sieraden worden gedragen, maar overdrijf niet. Mannen dragen bij white tie een rokkostuum. Er mag een hoed worden gedragen, maar dan wel een hoge en de schoenen moeten van zwart lakleer zijn. Er mag geen horloge gedragen worden, er moet genoten worden van het feest en het moet niet lijken alsof je op een bepaald tijdstip ergens anders moet zijn. 

Trouwringen

Minder formeel? Kies voor ‘black tie’!

Black tie is iets minder formeel dan de white tie. Dit is een chique en stijlvolle dresscode. De vrouwen dragen een cocktailjurk of een lange avondjurk. Wanneer je als gast voor het diner bent uitgenodigd, dan wordt er van je verwacht dat je in een lange jurk komt. Is er geen diner maar bijvoorbeeld een trouwerij? Dan kan er gekozen worden voor een korte of lange jurk. Kies voor een jurk met een bescheiden decolleté en draag er eventueel een jasje of tasje bij. Van de mannen wordt verwacht dat ze in een smoking met een wit overhemd verschijnen. In tegenstelling tot white tie, mogen mannen bij black tie geen hoed dragen. Als het hier om een bruiloft gaat dan is een hoed ook minder gepast. De schoenen moeten van zwart lakleer zijn. Wel zou ik de smoking op maat laten maken. Het kostuum wordt precies op jouw lichaam afgestemd en er kan gekozen worden voor de meest exclusieve stoffen.  

Feestelijke dresscode: ‘cocktail’.

De dresscode cocktail staat bekend om zijn feestelijke looks en is wat losser dan de bovenstaande dressscodes. Bijvoorbeeld bij een gezellige trouwdag of bruiloftsfeest. Dames, haal de mooiste feestjurk uit de kast! Een paar mooie hakken erbij (zie pagina Bruidsaccessoires), een stijlvolle tas en sieraden en je bent klaar om te gaan. Bij deze dresscode mag je helemaal uitpakken, zolang je outfit er maar feestelijk en stijlvol uitziet. De mannen dragen een donkerblauw of zwart kostuum met een wit overhemd. Eventueel kun je er nog een stropdas bij dragen en zwarte schoenen. Als jouw outfit maar niet chiquer is dan het trouwpak van de bruidegom in zijn trouwpak. Dat zou toch wel een beetje sneu zijn...

Trouwkostuum-rietbergh

Elegant en modieus: ‘Smart Casual’.

De Smart Casual dresscode staat bekend om elegantie en modieus. Je mag bij deze dresscode een jasje dragen, maar het is niet verplicht. In tegenstelling tot casual, mag hier geen spijkerstof gedragen worden. Vrouwen kunnen kiezen voor een jurk, pak of broekpak. De meest ideale outfit die je kunt kiezen is een nette broek of rok met een jasje of blouse. Van mannen wordt verwacht dat ze een broek in combinatie met een blazer dragen. Het liefst een nette katoenen broek. Een jasje is niet verplicht, maar een stropdas wel. Draag er een toffe blouse bij met nette, sportieve schoenen en dan is jouw outfit compleet! Smart Casual is dan ook een dresscode die goed past bij een trouwerij of bruiloftsfeest!

Feestelijk, hip en modern. Kies voor ‘Casual’.

Bij de dresscode casual heb je meer vrijheid dan bij de smart casual. Casual staat voor feestelijk, hip, modern en vooral niet duf. Als jullie kiezen voor de dresscode casual, dan kan het voor de gasten lastig zijn om een outfit te kiezen. Er mag bij de bovenstaande dresscodes geen jeans worden gedragen, maar dat mag bij deze dresscode wel. Draag er een mooie blouse of top bij. Voor vrouwen die geen hakken dragen is deze dresscode perfect! Je mag namelijk ook op je ballerina’s komen. 

Bruidsmode_Gorredijk
Foto: Zij van Rinsma

Let op! De volgende regels gelden bij alle dresscodes:

Vrouwen:

• Vrouwen mogen nooit een panty dragen die dikker is dan 20 denier.
• Overdrijf niet met je sieraden, je bent dan al gauw te overdressed. 
• Sla niet door in de kleuren die je draagt. Draag je bijvoorbeeld een blauwe jurk? Dan hoeven niet al je sieraden en accessoires blauw te zijn.

Mannen:

• Donkerbruine schoenen onder een zwart pak is een absolute no go.
• Je sokken moeten matchen met het kostuum wat je draagt.
• Draag je een stropdas? Zorg er dan voor dat hij perfect matcht met je outfit. 

Leuke adresjes

UniekeTrouwlocaties.nl

UniekeTrouwlocaties.nl

de mooiste trouwlocaties in Friesland
The One Bridal

The One Bridal

Trouwkleding voor bruid, bruidegom en bruidskids!
Vince! Herenmode

Vince! Herenmode

originele en kwalitatieve trouwpakken

Ook interessant

Creatieve outfit voor de bruiloft

Creatieve outfit voor de bruiloft

Verschillende soorten trouwpakken

Verschillende soorten trouwpakken

Sleur en trends in trouwlocaties

Sleur en trends in trouwlocaties

Veel gestelde vragen over Bruiloft dresscodes - dit moet je er over weten...

Er zijn veel dresscodes. Eigenlijk is een stijl die jij bepaald, die invloed heeft op de kleding van de gasten, een dresscode! Geschikt voor een bruiloft/trouwerij zijn in ieder geval: tenue de ville, black tie, cocktail, feestelijk en casual en casual/chic.

Een dresscode bij een trouwerij is een verzoek van het bruidspaar, dat gekoppeld is aan de uitnodiging die je hebt ontvangen. Als je wel aanwezig bent maar de dresscode (lees: wens van het bruidspaar) niet serieus neemt, dan is dat toch enigszins respectloos richting het bruidspaar. Maar jij bepaald zelf wat jij doet!
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media