Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Bruiloft dresscodes: dit moet je er over weten!

Smoking bruiloft

Wauw, geweldig! Jullie gaan trouwen. Nu kunnen jullie beginnen met de voorbereidingen van het huwelijk. Waarschijnlijk heb je al een idee waar je wilt gaan trouwen en wat voor soort jurk je wilt gaan dragen. Maar wat moeten jouw gasten eigenlijk aantrekken? Je kunt de keuze bij hun laten, maar je zou ook voor een dresscode kunnen kiezen. Als je kiest voor een dresscode, dan is het belangrijk dat je gasten weten wat er van ze verwacht wordt. Zo verschijnt er niemand under- of overdressed. In dit artikel hebben wij de verschillende dresscodes voor je op een rijtje gezet.

De ‘white tie’ als dresscode

White tie is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode kent veel regels en wordt daarom ook niet vaak gekozen. White tie wordt dan ook vaak gedragen bij officiële gelegenheden, een zeer formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met bijvoorbeeld het koningshuis. Aan vrouwen wordt gevraagd om een feestelijke avondjurk te dragen met een stijlvol decolleté. De jurk moet tot aan de grond komen en er wordt gevraagd om handschoenen tot aan de elleboog te dragen. Er mogen subtiele sieraden worden gedragen, maar overdrijf niet. Mannen dragen bij white tie een rokkostuum. Er mag een hoed worden gedragen, maar dan wel een hoge en de schoenen moeten van zwart lakleer zijn. Er mag geen horloge gedragen worden, er moet genoten worden van het feest en het moet niet lijken alsof je op een bepaald tijdstip ergens anders moet zijn. 

Trouwringen

Minder formeel? Kies voor ‘black tie’!

Black tie is iets minder formeel dan de white tie. Dit is een chique en stijlvolle dresscode. De vrouwen dragen een cocktailjurk of een lange avondjurk. Wanneer je als gast voor het diner bent uitgenodigd, dan wordt er van je verwacht dat je in een lange jurk komt. Is er geen diner? Dan kan er gekozen worden voor een korte of lange jurk. Kies voor een jurk met een bescheiden decolleté en draag er eventueel een jasje of tasje bij. Van de mannen wordt verwacht dat ze in een smoking met een wit overhemd verschijnen. In tegenstelling tot white tie, mogen mannen bij black tie geen hoed dragen. De schoenen moeten van zwart lakleer zijn. Wel zou ik de smoking op maat laten maken. Het kostuum wordt precies op jouw lichaam afgestemd en er kan gekozen worden voor de meest exclusieve stoffen.  

Feestelijke dresscode: ‘cocktail’.

De dresscode cocktail staat bekend om zijn feestelijke looks en is wat losser dan de bovenstaande dressscodes. Dames, haal de mooiste feestjurk uit de kast! Een paar mooie hakken erbij, een stijlvolle tas en sieraden en je bent klaar om te gaan. Bij deze dresscode mag je helemaal uitpakken, zolang je outfit er maar feestelijk en stijlvol uitziet. De mannen dragen een donkerblauw of zwart kostuum met een wit overhemd. Eventueel kun je er nog een stropdas bij dragen en zwarte schoenen. 

Trouwkostuum Rietbergh

Elegant en modieus: ‘Smart Casual’.

De Smart Casual dresscode staat bekend om elegantie en modieus. Je mag bij deze dresscode een jasje dragen, maar het is niet verplicht. In tegenstelling tot casual, mag hier geen spijkerstof gedragen worden. Vrouwen kunnen kiezen voor een jurk, pak of broekpak. De meest ideale outfit die je kunt kiezen is een nette broek of rok met een jasje of blouse. Van mannen wordt verwacht dat ze een broek in combinatie met een blazer dragen. Het liefst een nette katoenen broek. Een jasje is niet verplicht, maar een stropdas wel. Draag er een toffe blouse bij met nette, sportieve schoenen en dan is jouw outfit compleet!

Feestelijk, hip en modern. Kies voor ‘Casual’.

Bij de dresscode casual heb je meer vrijheid dan bij de smart casual. Casual staat voor feestelijk, hip, modern en vooral niet duf. Als jullie kiezen voor de dresscode casual, dan kan het voor de gasten lastig zijn om een outfit te kiezen. Er mag bij de bovenstaande dresscodes geen jeans worden gedragen, maar dat mag bij deze dresscode wel. Draag er een mooie blouse of top bij. Voor vrouwen die geen hakken dragen is deze dresscode perfect! Je mag namelijk ook op je ballerina’s komen. 

Feestelijke en hippe trouwkleding
Foto: Zij van Rinsma

Let op! De volgende regels gelden bij alle dresscodes:


Vrouwen:

• Vrouwen mogen nooit een panty dragen die dikker is dan 20 dernier.
• Overdrijf niet met je sieraden, je bent dan al gauw te overdressed. 
• Sla niet door in de kleuren die je draagt. Draag je bijvoorbeeld een blauwe jurk? Dan hoeven niet al je sieraden en accessoires blauw te zijn.

Mannen:

• Donkerbruine schoenen onder een zwart pak is een absolute no go.
• Je sokken moeten matchen met het kostuum wat je draagt.
• Draag je een stropdas? Zorg er dan voor dat hij perfect matcht met je outfit.