Etiquette van het trouwpak

Etiquette trouwpak

Heb je trouwplannen? Dan kun je alvast beginnen met de voorbereidingen. Je zult er al gauw achter komen dat er veel regels zijn wat betreft de grote dag en de aanloop naar deze dag. Zo heb je een etiquette voor het versturen van de uitnodigingen, maar bestaat er ook een heuse etiquette voor het uitkiezen van het trouwpak. Aanstaande bruidegom opgelet! Want als je denkt dat alle aandacht naar de aanstaande bruid gaat, dan heb je het mis! In dit artikel hebben wij de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. 

Regel 1: De bruid beslist

Wat je moet weten op het gebied van bruidsmode, is dat de bruid beslist. Dit betekent niet dat zij jouw trouwpak uit gaat kiezen, maar wel dat deze perfect moet matchen bij haar bruidsjurk. Nu spoken er vast heel veel vragen door je hoofd, maar maak je geen zorgen. Wij leggen je hieronder uit hoe je dat het beste kan doen, want er zijn verschillende manieren voor:

• Combineer de kleur van het overhemd met de kleur van de bruidsjurk.
• Laat accessoires matchen met de stijl van de bruiloft.
• Hebben jullie een themakleur? Kies dan een stropdas of strik uit die hier bij past.

Waarschijnlijk zal de jurk voor jou een grote verrassing zijn. Hoe kun je er dan voor zorgen dat het trouwpak perfect bij de jurk van je aanstaande matcht? Heel simpel: de bruid krijgt een stukje stof van de bruidsmodewinkel mee die jij vervolgens weer meeneemt naar de trouwpakkenwinkel. Zo kan de trouwpakken specialist het perfecte trouwpak voor jou uitzoeken. Pak je moment, want ook jij mag er fantastisch uitzien op deze bijzondere dag!

Trouwkleding voor bruid en bruidegom

Regel 2: Laat het pak perfect bij de huwelijksdag passen

Er zijn veel verschillende stijlen trouwpakken. Voor de formele of traditionele bruiloft draag je bijvoorbeeld een smoking of jacquet. Het moderne trouwpak past perfect bij een bruiloft die wat minder formeel is. Hoe zit het precies met de regels? Hieronder geven wij je uitleg. 

Smoking

Een traditionele smoking is altijd zwart van kleur. De smoking bestaat uit een twee- of driedelig kostuum. Deze bestaat uit een broek met aan de zijkant een enkelvoudige glimmende bies, een jasje en een wit smoking overhemd. Het overhemd heeft een blinde sluiting met dubbele manchetten. Onder een smoking hoor je altijd lakschoenen te dragen. Meestal wordt er een vlinderdas bij een smoking gedragen, vandaar dat de dresscode black tie wordt genoemd. Een smoking wordt meestal los gedragen, dus niet vastgeknoopt. De smoking is chique en feestelijk, dus perfect voor een bruiloft. Wanneer je de etiquette volgt, wordt de smoking niet overdag gedragen, maar in de avonduren. Maar je hoeft natuurlijk niet alles binnen de lijntjes te doen… We zien ook vaak dat het bruidspaar aan de (dag)gasten vraagt of zij ook een smoking willen dragen. Hiermee creëer je een prachtig geheel en het staat supertof op foto’s!

Smoking bruidegom

Jacquet

Een stijl wat niet vaak voorkomt, maar wel heel stijlvol kan zijn. De jacquet is nog net iets formeler dan de smoking en kun je herkennen aan de mooie details. Het jasje heeft namelijk een lange split van de onderrug tot aan de knieholte. Daarnaast geven de bijpassende knopen een bijzondere uitstraling. Volgens de etiquette hoor je bij de jacquet grijze glacé of suède handsschoenen te dragen. Ook de hoge hoed en gladde, zwarte schoenen mogen niet ontbreken. Deze stijl is bedoeld voor overdag: tijdens het huwelijksdiner behoort men een pak, rokkostuum of smoking te dragen. Wil jij op de mooiste dag van je leven een jacquet dragen? Dan wordt het ook van de belangrijkste gasten verwacht. Wel hoort de jacquet van de bruidegom net iets af te wijken van de andere gasten. 

Modern trouwpak

Tegenwoordig kiezen steeds meer mannen voor het moderne trouwpak. Wat houdt dit precies in? Je hebt minder te maken met regeltjes, want een maatpak kun je namelijk naar eigen hand samenstellen. Laat het pak zo maken, dat je er na de trouwdag ook nog plezier van hebt. Met de juiste accessoires maak je het plaatje compleet en heb je toch de échte look van een bruidegom. Maar er zijn veel verschillende soorten trouwpakken. Het seizoen waarin het huwelijk plaatsvindt, is wel zeer bepalend voor de outfit. Trouwen jullie in de zomer? Kies dan voor lichte kleuren en materialen. Op een warme zomerdag wil je namelijk niet in een zwaar pak lopen, dus linnen en katoen zijn erg prettig. Geven jullie elkaar het ja-woord in de winter? Dan kun je kiezen voor donkere kleuren en zware materialen. Een driedelig flanel pak zou hier perfect bij passen. Ook moet de outfit perfect bij de locatie passen. Wanneer je op het strand trouwt, mag je outfit wel wat luchtiger zijn. Trouwen jullie in de kerk of op een kasteel, dan past het formele trouwpak hier weer beter bij. 

Trouwpak voor een strandbruiloft

White tie

White tie is het meest chique outfit wat je kunt dragen voor je bruiloft. Het kostuum past perfect bij een formele gelegenheid en is zeer geschikt voor de trouwceremonie of een gala thema. White tie wordt als volgt gedragen: een rokkostuum dat uit een zwart jasje met zijden revers bestaat. De achterkant van de jas is langer dan de voorkant en komt iets boven de knieholte uit. Zowel je broek als jas hebben een glimmende bies aan de zijnaden. Ook hoort er een passend overhemd bij met dubbele manchetknopen. Om je outfit compleet te maken, kies je voor een witte strik en lakschoenen zonder veter. 

Regel 3: Laat je de knoopjes dicht of doe je ze open?

Een klein detail, maar wel goed om te weten wat je moet doen. Hoe je je jasje dicht moet knopen, hangt af van het aantal knopen. Heb je twee knopen boven elkaar? Dan hoef je alleen de bovenste knoop dicht te doen. De onderste knoop mag openblijven. Als je je helemaal aan de etiquette regels wilt houden, dan moet je het jasje in gezelschap altijd dragen. De etiquette verteld je dat het jasje dicht moet zijn wanneer je gaat staan en dat het open mag zijn wanneer je gaat zitten. 

Regel 4: Zorg ervoor dat het trouwpak perfect zit

Als je een trouwpak draagt wat niet goed zit, dan sta je écht heel ongelukkig op alle trouwfoto’s. Kies daarom voor een pak op maat. Zo weet je in ieder geval zeker dat het pak volledig op jouw lichaam aansluit. Maatwerk accentueert jouw sterke kanten en camoufleert de wat mindere kanten. Speel met kleuren, ook dit kan erg veel doen voor de uitstraling. De stevige bruidegom kan het beste kiezen voor een donker trouwpak. Wil je juist wat breder lijken? Kies dan voor een double-breasted jasje. Ook zorgen dubbele knopen in het jasje voor een bredere look. Ben je vrij klein? Dan kun je de knopen van het jasje iets lager laten plaatsen zodat je wat langer lijkt. Om je benen wat meer lengte te geven, laat je broek dan net iets boven je schoenen hangen. Geef aan over welke punten je onzeker bent of waar je juist de nadruk op wilt leggen. Een goede trouwpakken specialist zal dit weten te verwerken tot een uniek pak. 

Perfect zittend trouwpak

Regel 5: Accessoires voor bij het trouwpak

Maak je outfit compleet met de juiste accessoires. Accessoires zijn écht superbelangrijk voor de bruidegom. Hebben jullie gekozen voor een thema of een bepaalde kleur? Laat dit dan terugkomen in je accessoires. Dit zijn de accessoires waar je uit kunt kiezen: stropdas, vlinderstrik, bretels, horloge en/of sieraden. 

Op internet zijn er vast nog veel meer regeltjes te vinden, maar wij hebben de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. Je hoeft je niet persé aan de regels te houden, het is jullie dag, dus jullie bepalen. En er zijn nu eenmaal veel verschillende soorten trouwpakken. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt in het trouwpak. Vraag een trouwpakken specialist om advies. In combinatie met jouw voorkeuren kunnen jullie samen het perfecte trouwpak samenstellen voor de grote dag. Heel veel succes!

Leuke adresjes

Vince! Herenmode

Vince! Herenmode

originele en kwalitatieve trouwpakken

Ook interessant

Bruiloft dresscodes - dit moet je er over weten

Bruiloft dresscodes - dit moet je er over weten

Etiquette & trouwen

Etiquette & trouwen

Veel gestelde vragen over Etiquette van het trouwpak

Jazeker mag de bruidegom wel een smoking dragen. Er zijn juist ook leuke accessoires die de smoking omtoveren naar een heel mooi trouwpak. Zo is een smoking ook in een 3-delige versie, zijn er prachtige strikken verkrijgbaar en vergeet vooral de glimmende lakschoenen niet. Ook kun je met mooie accessoires nog een gekleurde link naar de kleding van jouw bruid maken. Alleen mag volgens de ouderwetse etiquetteregels een smoking niet 's avonds gedragen worden. Een jacquet juist wel.
Niets moet, jij bepaald! Uiteraard is de smoking van origine zwart. Maar er zijn ook mooie gekleurde smokings. Wat dacht je van Bordeaux rood, donker paars of antraciet? En er zijn ook steeds meer smokings met vrolijke kleuren of zelfs gebloemd! Ga naar een speciaalzaak en laat je inspireren...
Je zult begrijpen dat de prijzen van een trouwpak ver uit elkaar liggen. Goedkope trouwpakken kunnen al beginnen net boven de 200 euro. En dure trouwpakken kunnen met gemak oplopen vanaf ongeveer 3500 euro tot zover de bruidegom (of bruid) wil. Maar laten we het gemiddelde houden tussen de € 500,00 en de € 1000,- Maar de één geeft het budget voor de bruiloft nu eenmaal liever uit aan de huwelijksreis en de ander aan de trouwkleding!
De meest gebruikte accessoires bij het trouwpak voor de bruidegom zijn uiteraard de corsage, de stropdas en vlinderstrik. Gevolgd door de bretels en een mooi klokje om de pols. Een bijpassende riem met een stoere of chique gesp springt eruit als het colbert uitgaat. En misschien valt deze niet onder de accessoires voor het trouwpak of smoking, maar wat dacht je van de trouwring???
Vaak worden bij de etiquette voor de trouwkleding mooie accessoires bedoeld die van oudsher al gedragen worden door een bruid of bruidegom. Maar er zijn ook etiquetteregels voor de trouwkleding die een stapje verder gaan. Zo moeten de vrouwelijke gasten volgens de oude etiquette een mantelpakje dragen als de bruid in een lange witte trouwjurk verschijnt. En als de bruidegom een jacquet draagt, dan moeten de getuigen, de vader van de bruidegom, zijn vrienden en de (mannelijke) ceremoniemeester ook een jacquet dragen. Maar ook de dresscodes zoals dresscode "white" en "black" en "white tie" e.d. zijn sinds mensenheugenis etiquetteregels voor de trouwkleding.Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media