Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Kiezen voor een fotograaf of voor iemand met een mooie camera?

Blog: door Harrie Olde Olthof


Er is veel veranderd de laatste jaren...

De economische crisis heeft een grote uitwerking gehad op zowel de consumenten als de ondernemers.Ondertussen is onze economie gelukkig weer uit het dal gekrabbeld, maar het consumentengedrag is wel drastisch gewijzigd waardoor ondernemers hun marketingstrategie drastisch moeten wijzigen en uitbreiden. Gelukkig hebben veel ondernemers hun angst voor de crisis weer omgezet in een strijdbare vechtlust om de veranderingen positief te lijf te gaan.

Heel voorzichtig wordt er weer meer getrouwd en zien we dat de ondernemers zich meer en meer actief gaan profileren naar hun doelgroep... de a.s bruidsparen. De social media zoals Twitter, Pinterest, Facebook, Instagram, Google+ e.d. worden hier volop voor benut en gelukkig voor ons is men ook weer op zoek naar de betere portals op het internet om te adverteren. Wij, beheerders van deze website, hebben dus niets te klagen op dit moment. Uiteraard hebben ook wij de zeilen van onze bedrijfsvoering flink moeten bijstellen om de gevolgen van de crisis te bestrijden. 

TrouwfotograafFoto: Bruidsfotograaf Simon van der Woude 


De fotograaf en de crisis

Voor de vakbekwame fotografen heeft de medogenloze crisis ook flinke sporen achtergelaten die in mijn visie ook niet meer zullen verdwijnen. En ook al heeft die crisis niet iedereen geraakt, toch is het gehele concumentengedrag zoals gezegd sterk veranderd. Het internet had hier eerder al een bijdrage aan geleverd doordat consumenten vaak online al gaan voorshoppen en prijsvergelijken, waardoor het vaste loopje naar de vertrouwde winkel of leverancier niet meer vanzelfsprekend is.
Vooral het prijsvergelijken is de laatste jaren een vast verschijnsel geworden binnen het consumentengedrag, waardoor een fotograaf zich naast de kwaliteit en service ook nog eens extra op de prijsstelling moet toeleggen.
Helaas gaan kwaliteit + service niet altijd samen met concurrerende prijzen en tarieven.

BruidsreportageFoto: Bruidsfotograaf Foto Nantko

Vanaf het moment dat een a.s. bruidspaar contact opneemt met een ervaren en vakbekwame trouwfotograaf, tot het moment dat een sublieme trouwreportage met album e.d. wordt afgeleverd, zijn vele uren van vakwerk verstreken.
Als de fotograaf al deze uren naar behoren in het eindtarief berekend, zal menig bruidspaar in spe tot hun schrik opmerken dat zij dit niet in hun budget hebben opgenomen.


Een fotograaf is meer dan iemand met een mooie camera.

Persoonlijk ben ik voorstander van het vrijgeven van branche-eisen m.b.t. diploma's en vestigingsregels. Maar helaas heeft dit met zich meegebracht dat veel mensen die beschikken over een knappe digitale camera en veel complimenten hebben gekregen over de gemaakte vakantiekiekjes en de fotoreportage van buurmans feestje, zich als fotograaf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een mooie website laten bouwen en voortaan dus als fotograaf door het leven gaan.

Ik roep al jaren dat iemand met een KvK inschrijving wel zelfstandig is maar zich nog lang geen ondernemer mag noemen. Zo ook is niet iedere zelfstandige met een camera en website een vakbekwame fotograaf.


Kies jullie fotograaf met gevoel

Lieve aanstaande bruidsparen: Kijk eerst heel goed naar het werk dat de fotograaf van jullie keuze eerder al heeft afgeleverd. Kijk en voel of de stijl van de bruidsreportages past bij jullie stijl en verwachtingen. En is er een klik met de fotograaf, die 's ochtends al samen met de bruidegom aanbelt bij de bruid op een van de mooiste dagen van jullie leven?
Als dat allemaal positief is kijk dan pas naar het tarief voor de trouwreportage en vergelijk daarna het volledige pakket met andere aanbieders met lagere tarieven.

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je niet in zee moet gaan met goedkope fotografen, maar laat de kosten niet het zwaarste onderdeel zijn bij jullie beslissing. Zelf weet je het beste hoe de kosten binnen jullie budget een rol spelen en hoe zwaar dit mee weegt binnen jullie keuze voor de huwelijksfotograaf, met wie jullie de trouwdag grotendeels samen gaan doorbrengen.
 

Bruidsreportage_Leeuwarden_lex_ensingFoto: Bruidsfotograaf Lex Ensing

Namens het team van TrouweninFriesland.nl wens ik jullie alvast veel plezier en wijsheid bij de voorbereiding op de trouwdag en voor later een behouden vaart in het huwelijksbootje.