Trouwen! Hoe het allemaal begon

Bij het horen van het woord trouwen denk je al snel aan liefde, romantiek e.d. En op zich klopt dat ook wel. Maar hoe was dat vroeger eigenlijk? En hoelang is het geleden dat de eerste mensen gingen trouwen? Voor de eerste trouwerijen moeten we echt de geschiedenis induiken. Hierbij vraag je je dan af hoe en waarom de mensen vroeger eigenlijk gingen trouwen? Gewoon om dezelfde reden als wij dat nu doen of zat er in de geschiedenis van het trouwen nog meer achter? En je bent vast ook wel benieuwd hoe het allemaal begon en hoe het fenomeen trouwen zich heeft ontwikkeld in de loop der jaren tot wat het nu is? Op deze pagina lees je alles over de historie van het trouwen. Dus de reden waarom men ineens ging trouwen, de tradities van het huwelijk en welke tradities van dat huwelijk we nu nog gebruiken. 

trouwen_hoe-het-allemaal-begon

Het ontstaan van het huwelijk

Heel lang geleden, ergens in de middeleeuwen, werd er voor het eerst echt getrouwd. De originele reden hiervan was het samenleven met één partner. Maar er werd ook getrouwd om bezittingen zoals grond en erfenissen binnen de familie te krijgen of te houden. Niet echt romantisch en dus is het dan ook de geschiedenis van het huwelijk. Dus vaak zonder romantiek en zonder liefde! Het huwelijk was destijds vaak meer een verplichting dan een keuze van de bruid of bruidegom. Het draaide meestal om een soort van economische belangen. De ouders van de bruid bepaalden meestal met wie hun dochter ging trouwen. Puur eigen belang dus.
We spreken hier nog over de ouderwetse samenstelling van het bruidspaar... bruid & bruidegom. Ze wisten toen nog niet beter :-)

Het kiezen van een partner​

Nadat het huwelijk eenmaal ingeburgerd was werd er later in de Middeleeuwen wel met iemand getrouwd die dezelfde klasse had, of bijvoorbeeld uit hetzelfde dorp kwam. Het huwelijk werd later in de 17e eeuw,nog wel geregeld door de betrokken families, maar hierbij werd wel meer rekening gehouden met de interesses en achtergronden van de bruid en bruidegom. Zo kwam er dus wel steeds meer respect en gelijkheid tussen man en vrouw.

bruidegom_17e_eeuw

Invloed van de kerk op het huwelijk

Van heel vroeger uit  speelde de kerk ook nog een grote rol rondom het trouwen. De kerk had drie belangrijke zaken die nagekomen moesten worden, voordat een huwelijk officieel geldig verklaard werd:

  • Je mocht niet meer dan één partner hebben  
  • De seksualiteit moest beperkt worden    
  •  Het gevaar van incest moest worden tegengegaan   

Dat het bruidspaar geen seks mocht hebben voor het huwelijk was niet het enige. Ook tijdens het huwelijk kwam de kerk met steeds meer regels om de seksualiteit  te beperken. En als de liefdeskaars was opgebrand dan mochten de man en vrouw niet zomaar uit zichzelf scheiden. Ook daar moest de kerk over beslissen. 

trouwen_in_een_kerk

Het huwelijk anno nu

Uiteraard staat ook nu nog steeds het samenzijn en de monogamie (trouw) nog altijd bovenaan in het huwelijk. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Maar ja, mooie wensen komen niet altijd uit. Maar al met al is er gelukkig veel verbeterd tot nu toe. Ook voor het geval een huwelijk niet slaagt hebben de echtparen veel mogelijkheden om dit netjes te regelen.

Bij het schrijven van deze pagina over de geschiedenis van het trouwen hebben we het telkens over het "bruidspaar" en "man en vrouw". Bij de artikelen over de huidige tijd schrijven we juist over "het bruidspaar" en over "partners". We leven tenslotte ook niet meer in de middeleeuwen. 

Leuke adresjes

Boutique Hotel Catshuis

Boutique Hotel Catshuis

historische en eigentijdse trouwlocatie
Woesh weddingplanner

Woesh weddingplanner

Organisatie van A tot Z
Eetcafé Het Leven

Eetcafé Het Leven

ultieme plek om je trouwfeest te vieren
De Vliehors

De Vliehors

Trouwen op het strand
Fascino Wedding

Fascino Wedding

weddingplanner & ceremoniemeester
Bruidsatelier Jadau

Bruidsatelier Jadau

jouw perfecte trouwjurk op maat gemaakt
Haarstudio Horjus

Haarstudio Horjus

wij maken de mooiste bruidskapsels!
Botenverhuur in Friesland.nl

Botenverhuur in Friesland.nl

De mooiste feest- en trouwlocaties op het water
Buitengewoon Tentsupply

Buitengewoon Tentsupply

voor bijzondere momenten!
Rent a Priest

Rent a Priest

voor een onvergetelijke, bijzondere en persoonlijke ceremonie!
Danscentrum Saco Velt

Danscentrum Saco Velt

sfeervolle trouwlocatie in Leeuwarden

Ook interessant

Trouwen in de openlucht

Trouwen in de openlucht

De taken van een weddingplanner

De taken van een weddingplanner

Huwelijksjubileum vieren

Huwelijksjubileum vieren

Tradities voor de trouwdag

Tradities voor de trouwdag

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Etiquette & trouwen

Etiquette & trouwen

Veel gestelde vragen over Trouwen! Hoe het allemaal begon

De eerste trouwerijen vonden in de middeleeuwen plaats. Alleen had het huwelijk toen nog weinig met liefde te maken. De ouders zochten een bruid of bruidegom uit een rijke familie waar hun kind dan maar mee moest trouwen. Dan weet je al wel wie de bruidsschat mocht ontvangen. Later ging het over in trouwen met toestemming van ouders en schoonouders en zo langzaam door naar onze tijd met bijna alle vrijheden voor het huwelijk.
De wet van het zgn. homohuwelijk is in Nederland ingegaan op 1 april 2001. Sindsdien mogen zowel mannen als vrouwen met elkaar trouwen. Trouwen met een partner van hetzelfde geslacht dus.Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media