Veel gewoontes die jullie straks op de trouwdag misschien wel gaan gebruiken zijn overgenomen van vroeger. Maar weet je eigenlijk wel wat al die tradities betekenen? Bijvoorbeeld: Waarom is de trouwkleding van de bruid meestal wit? En wat is de betekenis van het bruidsboeket en waar staan trouwringen eigenlijk voor? Nog even en dan weet je het allemaal.
Als de bruidegom op de trouwdag in de trouwauto komt aanrijden, dan geeft hij (nadat hij is bijgekomen van het zien van zijn prachtige bruid) het bruidsboeket aan zijn toekomstige huwelijkspartner. Vroeger... bij de opkomst van het bruidsboeket, werd deze aan de trouwjurk vastgemaakt, verwerkt in het prachtige bruidskapsel of op maat om de pols van de bruid gemaakt. Dat polsboeket komen we nog steeds vaak tegen. Wellicht bij de bruiden die liever niet de hele dag met het bruidsboeket willen lopen, maar het is wel degelijk een traditie van vroeger. En mocht jij kiezen voor witte bloemen in het bruidsboeket: deze staan van vroegeruit symbool voor de maagdelijkheid. En in de Middeleeuwen werden aan het bruidsboeket ook kruiden als knoflook en dille toegevoegd, als een soort bescherming tegen de pest. Hou jij van traditie? Vergeet die laatst gekruide traditie dan maar snel.
Mocht jij je afvragen waarom de meeste aanstaande bruiden in een witte trouwjurk trouwen? Dit schijnt een traditie te zijn van eeuwen geleden. Trouwen in het wit kwam feitelijk niet veel voor. In de middeleeuwen waren de trouwjurken juist mooi versierd en in allerlei kleuren geverfd. Hoe meer kleuren de bruidsjurk had, hoe rijker je was. Kleurrijk dus! In de 17e eeuw kwam de zwarte bruidsjurk in de mode en pas tegen het einde van de achttiende eeuw zag je de witte bruidsjurk verschijnen, maar dan alleen in de welgestelde families zoals koninklijke families e.d. Op het platteland was het zelfs zo dat de bruid in traditionele klederdracht voor het altaar verscheen tot ongeveer 1920. Zo wisten de bruiden dus hun droomjurk te vinden. De witte trouwjurk staat voor maagdelijkheid, puurheid en onschuld. Het is maar dat je het even weet!
Nog altijd zien we bruiden sluiers dragen in combinatie met hun prachtige trouwjurk. Dat vinden zij ongetwijfeld mooi. Maar heel veel jaren geleden deden de bruiden dat ook al, maar dan met een andere reden....
Reden 1
Lang geleden werd de bruiden wijsgemaakt dat zij kwetsbaar waren voor betovering en boze geesten. Daarom werd het gezicht van de bruid bedekt met een sluier. De Romeinen gebruikten hiervoor vlam gekleurde sluiers om de geesten af te schrikken. Tja...
Reden 2
In lang verstreken jaren werd de bruid voor de bruidegom uitgezocht door zijn familie. Om te voorkomen dat de bruidegom nééé zou zeggen als hij zou zien dat zijn bruid niet echt een knapperd was, moest ze een sluier dragen. Die ging niet eerder af dan dat het ja-woord gegeven was!
Reden 3:
In de Victoriaanse tijd was de sluier een symbool van rijkdom. Het gewicht, de lengte en de kwaliteit van de sluier waren een teken van de status van de bruid. De bruiden uit een koningshuis hadden de langste sluiers en slepen. Iets wat je nog steeds ziet bij de royals, artiesten en andere welgestelden die vooraf niet op de prijskaartjes kijken.
Vroeger werd er aan de trouwkoets van het bruidspaar rammelende blikken vastgemaakt om de boze geesten weg te jagen. Zo is het hoe het bij trouwen allemaal begon. Nu maken vrienden van de bruidegom meestal de blikjes, bloemen en schoenen vast aan de bumper of trekhaak van de trouwauto van het bruidspaar. Gewoon omdat ze dat vaker hebben gezien. Maar zonder het te weten hebben zij het bruidspaar dus een geesten-vrije trouwdag bezorgd. That's what friends are for!
Tot zover een aantal tradities vanuit de geschiedenis van het trouwen. Als jij van tradities houdt dan kun je er gebruik van maken. Althans... van enkele van deze tradities. Overleg ze wel eerst met jouw aanstaande, want overleg is belangrijk in een goed huwelijk. Zo kun je vast oefenen voor hoe het moet als je straks getrouwd bent.
De basis van het bruidsboeket is in de middeleeuwen ontstaan. Alleen waren het toen hoofdzakelijk takjes van kruiden, specerijen en knoflook. Dit was om het bruidspaar vrij te houden van boze geesten e.d. In de loop der jaren ging het langzaam over naar een boeket met mooie bloemen.
Het ontstaan van de rammelende blikken aan de trouwauto stamt uit de tijd dat de mensen nog dachten dat er overal kwade geesten aanwezig waren. De blikken werden aan de trouwkoets of ander trouwvervoer geknoopt om de boze geesten bij het bruidspaar weg te jagen.
Trouwen en trouwjurken bestaan al sinds de middeleeuwen. Toen werden de bruidsjurken in allerlei kleuren geverfd. Later, in de 17e eeuw, werden het zwarte trouwjurken totdat in de 18e eeuw witte trouwjurken werden gedragen door de rijke families. Een witte trouwjurk stond voor maagdelijkheid en onschuld.