Huwelijksjubileum vieren

Huwelijksjubileum vieren

Yes, 1 jaar getrouwd! Dat betekent dat jullie nu het katoenen huwelijk kunnen vieren. Het 5-jarig huwelijk staat voor een houten jubileum en na 10 jaar ben je aangekomen bij de blikken trouwdag. Je zult misschien wel denken waar de edelmetalen zoals brons, zilver, goud en platina blijven. Of de diamanten en de briljanten. Want daar gaan we toch allemaal voor! Kijk hieronder maar eens even hoe de jaren verdeeld zijn. Wees in ieder geval niet teleurgesteld als je "slechts" je ijzeren trouwdag viert, want ieder jaar in geluk en gezondheid is meer waardevol dan het duurste edelmetaal. En... ieder jaar is weer een jaar dichterbij de felbegeerde diamant of briljant! 

1 jaar: katoen

In onze inleiding hebben we het al verklapt, want bij een katoenen huwelijk ben je precies 1 jaar getrouwd. Volgens de traditie hoor je elkaar een cadeautje te geven dat van katoen is gemaakt. De dag dat jullie 1 jaar getrouwd zijn, is een bijzonder moment. Leuk voor het bruidspaar om te vieren, maar ook een goed moment voor vrienden en familie om nogmaals aandacht aan de bruiloft te besteden. 

Cadeau geven

2 jaar: papier

Jeej! Jullie zijn precies 2 jaar getrouwd. Men spreekt dan van een papieren huwelijk. Lelietjes-van-Dalen horen bij dit huwelijk, omdat ze voor eenvoud staan. Het eerste huwelijksjubileum is bijzonder, maar ook in de jaren daarna is het leuk om steeds even bij deze bijzondere dag stil te staan. 

3 jaar: leer

Jullie hebben het lederen huwelijk gehaald! Het wordt al iets minder eenvoudig. Je kunt je partner een cadeau geven van leer, maar ook van kristal. De bloem die bij dit huwelijk hoort is de zonnebloem. 

4 jaar: zijde

Wanneer je vier jaar getrouwd bent, wordt dat ook wel het huwelijk van zijde genoemd. Geef je geliefde een mooi en spannend cadeau, denk bijvoorbeeld aan een mooi lingeriesetje van zijde. 

Zijden huwelijk

5 jaar: hout

Een 5-jarig huwelijk wordt ook wel een houten huwelijk genoemd. Hoewel hout een mooi natuurproduct is, zien weinig mensen dit als een compliment. Eigen wel vreemd, want de term houten huwelijk is juist gericht op het duurzame karakter van dit jubileum. Hout staat in dit geval voor kracht. Natuurlijk kan hout wat verweren, maar het kan wat hebben hoor!

6 jaar: ijzer

Als je 6 jaar getrouwd bent, ben je aangekomen bij het ijzeren huwelijk. Nu kunnen jullie elkaar een mooi sieraad of iets anders van ijzer geven. Het 6-jarig huwelijk wordt ook wel een suikeren bruiloft genoemd. Dus een lekker taartje doet het ook goed! 

7 jaar: wol

Een wollen bruiloft wordt gevierd wanneer men 7 jaar getrouwd is. Het cijfer 7 is natuurlijk een geluksgetal, dus je kunt een mooi klavertje vier of een hoefijzer geven. Ook een knus cadeau past goed bij een 7-jarig huwelijk, want dat past namelijk weer bij wol. Denk bijvoorbeeld aan een kussen of trui. 

Jubileum van het huwelijk vieren

8 jaar: brons

Na 8 jaar vieren jullie het bronzen huwelijk. Mocht je je partner een cadeautje willen geven, dan past hier een kunstobject bij. Denk bijvoorbeeld aan een mooi beel of schilderij.  

9 jaar: aardewerk

Bij een bruiloft van aardewerk, ben je maar liefst 9 jaar getrouwd. Nog een jaartje en dan zit je al op de tien! Een passend cadeau is bijvoorbeeld een workshop potten bakken van aardewerk. Uiteraard kun je het ook wat eenvoudiger aanpakken. Volgens de traditie hoor je je partner iets praktisch te geven van aardewerk. Dit kan een schaal of theepot zijn. 

10 jaar: tin

OMG! 10 jaar alweer. Wanneer jullie 10 jaar getrouwd zijn, hebben jullie het tinnen huwelijk bereikt. Omdat jullie al zo lang samen zijn, maar wel al veel hebben meegemaakt wordt het "tin" genoemd. Tin is buigbaar, maar breekt niet, net als jullie huwelijk. Sieraden met een mooie diamant zijn geschikt voor een 10-jarig huwelijk. 

Sieraden met diamanten

11 jaar: staal

Het 11-jarig huwelijk wordt ook wel het stalen huwelijk genoemd. Voor deze huwelijksjubileum moet je denken aan praktische cadeaus, bijvoorbeeld een luxe messenset. 

12 jaar: linnen

Wanneer jullie 12 jaar getrouwd zijn, zijn jullie aangekomen bij het linnen huwelijk. Geef je partner een prachtig bosje pioenrozen, natuurlijk 12 stuks, samengebonden met lint. Iedere vrouw is gek op bloemen!

12,5 jaar: koper

Natuurlijk is ieder jaar huwelijk bijzonder, maar het eerste echte huwelijksjubileum vieren jullie wanneer jullie 12,5 jaar getrouwd zijn. Het 12,5-jarig huwelijk wordt ook wel het koperen huwelijk genoemd. Voor veel koppels is dit de eerste reden voor een party! Nodig de mensen uit die ook bij jullie bruiloft aanwezig waren. Samen kunnen jullie bijzondere herinneringen ophalen. 

Huwelijksjubileum 12 en een half jaar

13 jaar: kant  

Wanneer jullie 13 jaar getrouwd zijn, zijn jullie aangekomen bij het kanten huwelijk. Het leuke aan dit jubileum is dat je hierbij veel spannende cadeaus kunt geven. Ga samen naar een lingeriezaak en zoek prachtige lingerie van kant uit om dit bijzondere jubileum te vieren. 

14 jaar: ivoor

Het 14-jarig huwelijk wordt het ivoren huwelijk genoemd. Zoals je misschien wel weet is ivoor niet te koop, maar laat je creatieve brein het werk doen! Ga op zoek naar andere tropische verrassingen of ga samen op vakantie om dit jubileum te vieren. 

15 jaar: kristal

Een kristallen bruiloft wordt na 15 jaar huwelijk gevied. In principe hoef je niet lang na te denken over een cadeau, want hier zijn vele mogelijkheden voor. Denk aan mooie kristallen wijnglazen met een heerlijke fles wijn of wat dacht je van een vaas of chique sieraden? Keuze genoeg!

Kristal sieraden

20 jaar: porselein

Na 20 jaar vieren jullie het porseleinen huwelijk. Vanaf nu gaat er steeds vijf jaar overheen voordat jullie een jubileum hebben. Een uitstekende tijd om de servieskast eens te vervangen. Geef de liefde van je leven dan ook een mooi porseleinen servies.

25 jaar: zilver

Tijd voor een onvergetelijke party! Een zilveren bruiloft is een mijlpaal die niet iedereen haalt aangezien 40 procent van de huwelijken helaas strandt. Sta er daarom met je partner bij stil wat jullie allemaal hebben bereikt samen. Naast het organiseren van een feest, geef je elkaar bij dit jubileum zilveren sieraden. 

30 jaar: parel 

Wanneer je 30 jaar getrouwd bent, vier je het parel huwelijk. Geef je partner mooie oorbellen of pak het origineler aan en koop een mooi zacht dekbed in de kleur van parels. 

Sieraden met parels

35 jaar: koraal

Het 35-jarig huwelijksjubileum wordt ook wel de koralen bruiloft genoemd. Ook dit moet natuurlijk gevierd worden! Hier hoort alleen geen specifieke traditie bij. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen vieren met een vakantie of een hapje eten buiten de deur. 

40 jaar: robijn

Wanneer je de 40 jaar saampjes gepasseerd bent, is het natuurlijk reden voor een feestje! Geef elkaar een robijnensteen of 40 prachtige rode rozen voor dit jubileum. 

45 jaar: saffier

Alweer een mijlpaal bereikt! Het 45-jarige huwelijk wordt ook wel de saffieren bruiloft genoemd. Hoewel de 45-jarige bruiloft maar vijf jaar van het gouden huwelijk af zit, wordt deze toch vaak gevierd. Jullie bepalen natuurlijk zelf hoe jullie dit gaan vieren. Je kunt ook verder gaan sparen voor een groot feest wanneer jullie 50 jaar getrouwd zijn. 

Een 45-jarig huwelijk vieren

50 jaar: goud

 Het gouden jubileum mogen jullie vieren wanneer jullie 50 jaar getrouwd zijn. Dit is een heel bijzonder jubileum en er zijn dan ook maar weinig mensen die dit halen. Goud is natuurlijk kostbaar, dus wees creatief. Schrijf bijvoorbeeld 50 redenen op waarom je al zo lang van je partner houdt of geef 50 rode rozen. 

55 jaar: smaragd 

Dit is ook een jubileum wat niet vaak voorkomt. De bloem die bij een 55-jarig huwelijk hoort, is de orchidee en dit is dan ook meteen een mooi cadeau. Het smaragden huwelijk wordt ook niet vaak gevierd in vorm van een feestje, want 5 jaar geleden heb je het waarschijnlijk al groots geviert tijdens het gouden huwelijk. 

60 jaar: diamant  

Het jubileum van 60 jaar is een hele mijlpaal en wordt ook wel de diamanten bruiloft genoemd. Het 60-jarig huwelijk is zeker reden voor een feestje. Het is namelijk erg uniek om al zo lang samen te zijn. 

Diamanten huwelijk

65 jaar: briljant  

Na 65 jaar weet je bijna wel zeker dat jullie elkaar niet meer vrijwillig gaan verlaten. De kans dat dit een van de laatste jubilea is, maakt dat het ook dit jaar weer tijd is voor een feestje. Uiteraard mag je hier zelf invulling aan geven. Je kunt het briljanten huwelijk ook vieren in de vorm van een diner. 

70 jaar: platina

Wanneer jullie maar liefst 70 jaar getrouwd zijn, vier je het platina huwelijk. Maak om dit te vieren een mooi portret met de hele familie, alle generaties bij elkaar. 

75 jaar: albast

Dit zou wel een hele bijzondere mijlpaal in jullie leven zijn, want een 75-jarig huwelijk vier je niet iedere dag. Hierbij horen geen tradities, maar vaak gaat men dan wat leuks doen met de familie. Haal herinneringen op met de familie van de afgelopen 75 jaar. 

De liefde vieren

80 jaar: eik

Het eiken huwelijk wordt gevierd wanneer je al 80 jaar getrouwd bent. Ook dit is een moment om te vieren met je familie. Een mooi cadeau is dan ook een eikenhouten schijf met 80 lijnen voor de jaren. Vier je dit liever alleen samen met je partner? Dan kunnen jullie terug kijken op jullie bewogen levens. 

90 jaar: graniet

Het granieten huwelijk komt eigenlijk bijna niet voor. Mochten jullie allebei nog in leven zijn, dan is dat heel erg bijzonder. Een granieten gegraveerde plaat is een passend en chique cadeau. Is je partner onlangs overleden? Dan kun je dit bijzondere moment alsnog vieren met je familie. Kijk eens naar alle generaties die jullie dankzij het huwelijk hebben voorgebracht. Herdenk je partner of (groot)ouder vandaag. 

Dit was het lijstje met de verschillende trouwjaren. Nu weet je de namen van ieder moment in de duur van het huwelijk. Wij zijn benieuwd hoe ver jullie gaan komen...

 

Leuke adresjes

CreAlied

CreAlied

unieke bedankjes, speciaal op maat gemaakt

Ook interessant

De voorbereiding

De voorbereiding

Een chique bruiloft

Een chique bruiloft

Veel gestelde vragen over Huwelijksjubileum vieren

In Nederland is voor het laatst in 2012 een granieten huwelijk gevierd.Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media